Предсједник РС: Пола милиона КМ за финансирање вантјелесне оплодње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик издвојиће у оквиру "Недеље дјетета" пола милиона марака за финансирање другог поступка вантјелесне оплодње. Предсједник Додик је нагласио да друштво мора да покаже одговорност на овом плану и најавио да Српска наредне године намјерава да системски ријеши ово питање и обезбиједи пет бесплатних процедура вантјелесне оплодње паровима са проблемом стерилитета. […]

среда, октобар 5, 2011 / 12:47

Предсједник Републике Српске Милорад Додик издвојиће у оквиру "Недеље дјетета" пола милиона марака за финансирање другог поступка вантјелесне оплодње.

Предсједник Додик је нагласио да друштво мора да покаже одговорност на овом плану и најавио да Српска наредне године намјерава да системски ријеши ово питање и обезбиједи пет бесплатних процедура вантјелесне оплодње паровима са проблемом стерилитета.

"Као предсједник Републике подржавам активности на формирању института који се бави овим и питањима прираштаја, и желим да се томе посвети већа друштвена пажња", рекао је Додик послије састанка са представницима удружења породица са проблемима стерилитета, Фонда здравственог осигурања, демографског завода. Састанку су присуствовали и министри породице, омладине и спорта и здравља и социјалне заштите Нада Тешановић и Ранко Шкрбић.

Додик је изразио наду да ће инсистуције Предсједник Републике, Влада и Народна скупштина у наредним годинама усвајати најбоље могуће праксе виђене у свијету како би био обезбијеђен демографски прираштај у Републици Српској.

Тешановићева је навела да ће Министарство здравља у овој активности учествовати са 400.000 марака, тако да ће бити обезбијеђено укупно 900.000 КМ, што је, како је оцијенилам, веома добро.

Национални координатор РС за репродуктивно здравље Ненад Бабић поздравио је потез предсједника Српске као добар начин бриге о свим нашим људима, истичући да се на овај начин могу добити заокружене процедуре вантјелесне оплодње.

Сњежана Мисита, испред више удружења породица које се боре са стерилитетом, захвалила је свима који су одлучили да подрже други бесплатан поступак вантјелесне оплодње и то спровели у дјело у тешкој економској ситуацији.

Мисита је нагласила да је породицама које се боре са стерилитетом оваква помоћ сада најпотребнија, јер је то многима једина нада да постану родитељи.Оставите одговор