Белензада: Шпекуланти све уништише

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Обрад Белензада оцијенио је да је одређени број "шпекуланата приватизовао имовину с циљем да угасе производњу, истовремено не плаћајући обавезе према радницима и друштву, а све ради властитих скривених интереса". Беланзада је у изјави Срни нагласио да је један број привредника након приватизације покренуо производњу, али се суочава […]

среда, октобар 5, 2011 / 12:40

Предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске Обрад Белензада оцијенио је да је одређени број "шпекуланата приватизовао имовину с циљем да угасе производњу, истовремено не плаћајући обавезе према радницима и друштву, а све ради властитих скривених интереса".

Беланзада је у изјави Срни нагласио да је један број привредника након приватизације покренуо производњу, али се суочава са проблемима прибављања обртних и инвестиционих средстава.

Он је истакао да се значај металске индустрије огледа и у броју запослених те да се у свим другим гранама, као што су грађевинарство, транспорт, текстил, пољопривреда и друге, употребљавају производи и дијелови који се производе у металској индустрији.

"Највиши облици прераде налазе се у металској индустрији, гдје техничко-технолошки ниво производа директно утиче на технолошки развој индустрије у цјелини", оцијенио је Белензада.

Белензада предлаже да се хитно заврши процес приватизације, при чему би се инсистирало на досљедном провођењу уговора о куповини, уз могућност раскида у случају кршења одредби из уговора и обавезну надокнаду причињене штете.

Он је нагласио да треба смишљено куповати фирме, што подразумијева постојање озбиљног реструктурисања и реинжењеринга с циљем да се у функцију стави имовина огромне пасивне вриједности.

Према његовим ријечима, реструктурисане фирме треба да воде стручни и добро плаћени људи, који ће "рачун полагати" надлежним институцијама, те да ове фирме треба помагати и јачати с циљем да постану пословно јаке и модерне и као такве постану носиоци развоја одређеног подручја.

Белензада је додао да програме који буду напуштени реструктурисањем треба повјерити малим предузећима и са њима успоставити кооперантске односе, што ће довести до стимулисање предузетништва.

Он је додао да металска индустрија заузима кључно мјесто у структури укупне индустрије и привреде сваке индустријски развијене земље.

Белензада је јуче у Зеници учествовао на форуму металаца БиХ.Оставите одговор