Руси ухапсили кинеског шпијуна

Руске специјална служба /ФСБ/ саопштила је данас да је ухапшен кинески шпијун који је покушао да добије информације о усавршеним руским ракетама типа "С-300", објавиле су руске агенције. "Кинески држављанин, који је био преводилац у званичним делегацијама покушао је да од руских држављана добије документа о систему оружја `С-300`, који представљају државну тајну, нудећи им […]

среда, октобар 5, 2011 / 12:39

Руске специјална служба /ФСБ/ саопштила је данас да је ухапшен кинески шпијун који је покушао да добије информације о усавршеним руским ракетама типа "С-300", објавиле су руске агенције.

"Кинески држављанин, који је био преводилац у званичним делегацијама покушао је да од руских држављана добије документа о систему оружја `С-300`, који представљају државну тајну, нудећи им заузврат награду", прецизрано је у саопштењу.

Осумњичени је ухапшен 28. октобра прошле године у Москви, наводи ФСБ у информацији коју је данас објавио.

Кривична истрага за шпијунажу предата је 4. октобра 2011. године суду у Москви, наводи исти извор.

Ракетни систем "С-300" сличан је америчком систему "патриот", софистичирана направа за противваздушну одбрану која може да уништи крстареће ракет и борбене авионе.

Овај систем може да уништи ракете и да обори авионе на удаљености до 150 километара и на висини до 27 километара.

Систем је развијен током 80-тих година прошлог вијека.

У априлу 2010. године Русија је испоручила Кини 15 батерија од којих свака садржи четири ракете "С-300".

Осим Кине овај систем противваздушне одрбане купили су и Словачка, Вијетна и Кипар.

У јуну прошле године Москва је замрзла уговор о испоруци овог система Ирану, након што су УН увеле нове санкције Техерану.Оставите одговор