Позитиван спољнотрговински биланс са Аустријом

Српска има позитиван спољнотрговински биланс са Аустријом, гдје је покривеност увоза извозом 121 одсто, а за прва четири мјесеца ове године укупна размјена са том државом била је око 90 милиона КМ, изјавио је данас секретар металне, електроиндустрије и енергетике у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић. Приликом данашњих сусрета аустријских и привредника из Српске, […]

четвртак, јун 9, 2011 / 20:34

Српска има позитиван спољнотрговински биланс са Аустријом, гдје је покривеност увоза извозом 121 одсто, а за прва четири мјесеца ове године укупна размјена са том државом била је око 90 милиона КМ, изјавио је данас секретар металне, електроиндустрије и енергетике у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић.

Приликом данашњих сусрета аустријских и привредника из Српске, Ћорић је рекао новинарима да је вриједност трговине повећана за око 40 одсто, те да је извоз у Аустрију растао по стопи од 50 одсто.

Он је навео да је у структури извоза најзаступљенија обућа, грађевинска столарија, прије свега пластична, јер у Српској постоји доста предузећа која се баве конфекционирањем пластичне столарије, те дрвопрерада – резана грађа и огревно дрво.

Према његовим ријечима, из Аустрије се углавном увозе челични материјали, репроматеријали и поједини дијелови за жељезницу.

Трговински савјетник аустријске Амбасаде у БиХ Сигмунд Немети рекао је да су аустријски привредници веома заинтересовани за тржиште БиХ у свим секторима.

"Што се тиче извоза из Аустрије у БиХ углавном се ради о подручјима машинства, прехране, посебно меса и какао производа, а када се ради о увозу из БиХ у Аустрију најчешће текстилна индустрија, кожа и обућа", навео је Немети.

Он је истакао да је Аустрија до сада инвестирала 1,7 милијарди евра у БиХ, а највеће инвестиције су у области банкарства.

Данашњем сусрету присуствовали су представници осам аустријских компанија из разних области, од пољопривреде до машинске индустрије.Оставите одговор