УНИЦЕФ започео кампању "Правда за свако дијете"

Данашњим састанком у организацији Министарства за људска права и избјеглице БиХ и УНИЦЕФ-а, обиљежен је почетак кампање јавног информисања "Правда за свако дијете”. Кампања је први корак на путу да се дугорочно утиче на промјену перцепције јавности према дјеци која су под ризиком или у сукобу са законом, али и начин да се подстакне дијалог […]

четвртак, јун 9, 2011 / 21:10

Данашњим састанком у организацији Министарства за људска права и избјеглице БиХ и УНИЦЕФ-а, обиљежен је почетак кампање јавног информисања "Правда за свако дијете”.

Кампања је први корак на путу да се дугорочно утиче на промјену перцепције јавности према дјеци која су под ризиком или у сукобу са законом, али и начин да се подстакне дијалог међу представницима заједнице како би се ови проблеми почели рјешавати системски.

Манифестацију је отворио Сафет Халиловић, министар за људска права и избјеглице БиХ. Састанку су присуствовали министар правде ФБИХ, представник министарства правде РС, амбасадори Шведске и Швајцарске, као представници донатора, као и бројни представници институција и организација партнера који подржавају ову иницијативу.

„Данашњом манифестацијом, односно промовирањем почетка кампање „Правда за свако дијете“ желимо указати на чињеницу да се улажу велики напори како би био постигнут свеобухватни циљ овог пројекта, а то је пружање подршке реформи система малољетничког правосуђа и унапређења правосуђа за дјецу у БиХ, у складу са међународним стандардима,“ рекао је Сафет Халиловић, министар за људска права и избјеглице БиХ.

„Правда за свако дијете мора обезбиједити три кључне ствари: заштиту, сигурност и судјеловање. Ми морамо заштитити дјецу од насиља, злостављања и занемаривања. Морамо им осигурати квалитетну здравствену заштиту, социјалну подршку и образовање. И наравно, не смијемо заборавити да дјеци требамо пружити могућност да учествују по питањима која их се тичу. Наравно Швицарска, Шведска и УНИЦЕФ ће пружати подршку и дијелиту искуства, али на Босни и Херцеговини је да покрене акцију у интересу све дјеце у земљи. Наше земље то раде, тако да и Босна и Херцеговину засигурно може“, истакао је Андре Шалер, амбасадор Швајцарске у БиХ.

„Као билатерални донатор, као чланица Европске уније и као партнер БиХ у многих међународним организацијама, Шведска наставља подржавати вашу земљу у њеном напретку. Моја Влада и Министарство спољних послова задржава добробит БиХ – и агенда за укључивање свих земаља чланица западног Балкана у Европску унију – високо на листи приоритета,“ истако је Босе Хедберг, амбасадор Шведске у БиХ.

На састанку је представљен и извјештај "Процјена малољетничког правосуђа у БиХ".

"Правда за свако дијете" значи да се достојанство сваког дјетета мора поштовати у свим околностима. Сва дјеца су једнака, а посебно дјеца у контакту са правосуђем – било да су жртве, свједоци или преступници – имају право на посебну заштиту. Малољетни пријеступници често су стигматизирани и третирају се као деликвенти. Оно што се често не узима у обзир је да су они жртве система који није осјетљив на њихове потребе, слабости или шта их је довело у ту ситуацију“, истакла је Флоренцс Бауер, представница УНИЦЕФ-а у БиХ.

Кампања подизања свијести јавности је важан елемент у свеукупној реформи система малољетничког правосуђа и јачања правосуђа за дјецу у БиХ, а информисање јавности и подизања свијести и знања стручњака у овој области, кључни су предуслови за успјех реформе.

Састанак је дио пројекта "Заштита дјеце изложене ризику и дјеце у контакту са правосудним системом у Босни и Херцеговини” који подржавају Шведска агенција за развој (СИДА), Швицарска кооперација за развој (СДЦ) и УНИЦЕФ у сврху унапређења правосудног система за дјецу у Босни и Херцеговини као и ради ојачавања правног и политичког оквира, система, услуга и пракси.Оставите одговор