Портал удружења Јадовно 1941 утицајнији од Универзитета у Бањој Луци

Ових дана је излетила једна мала, уској групи људи позната ујудурмица, да је портал Удружења грађана Јадовно 1941. објавио студију проф. др Мирјане Стојисављевић, а на то реаговао министар иностраних послова Израела.

понедељак, март 16, 2020 / 12:57

Сама чињеница да шира јавност нема појма о активној дипломатско-академској демонстрацији приватизације државних институција, у сврху задовољавања сујета из подручја личних анимозитета, говори много више о неозбиљности тих установа и појединаца који јој прибјегавају.

За обрачун са једним удружењем које се бави страдањем Срба у Другом свјетском рату и то назива "Покољем" и заиста ради нешто на томе, сада се користи немогуће – удружење се оптужује за антисемитизам. Опањкава се код српских носилаца власти, и то од стране оних који добијају буџетске плате, а ништа не раде (поготово на терену) око очувања сјећања на искорјењивање Срба у Независној Држави Хрватској.

Дакле, рад редовног предавача три факултета у Бањој Луци, професора и доктора, које је Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци штампао 2016. године у свом Зборнику, четири године касније изазива општу друштвенополитичку и стручну саблазан?! Како? Зашто? Само из разлога што га је објавио сајт једног удружења грађана, или, како је данас модерније, једне НВО?

Ту је онда искључиво извјесно да је то удружење веома моћно и са међународним утицајем, док Универзитет у Бањој Луци и републичке установе које се баве сличним подручјем рада, крајње минорног и небитног утицаја у јавности. Значаја за друштво уопште. Но, пренијећемо у цјелости, шта на све то каже предсједник УГ Јадовно 1941. из Бање Луке:

Покушаји приписивања антисемитизма удружењу Јадовно 1941. неутемељени су и злонамјерни

Саопштење за јавност поводом објаве студије проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом "Иза зидина тајни" на порталу удружења Јадовно 1941.

Душан Ј. Басташић

На званичном порталу удружења Јадовно 1941. из Бање Луке, 04. марта ове године публикована је студија проф. др Мирјане Стојисављевић, редовног професора на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци под насловом "Иза зидина тајни".

Као предсједник удружења грађана Јадовно 1941. и као главни и одговорни уредник портала Jadovno.com, овим путем упућујем јавно извињење свима онима, посебно припадницима састрадалног јеврејског народа које су садржај и ставови изнесени у поменутој студији, објављеној на нашем порталу увриједили и нанијели душевну бол и молим за опрост.

Удружење грађана Јадовно 1941. протеклих једанаест година, низом активности на пољу културе сјећања и памћења на Покољ, објелодањује истину о геноциду почињеном над српским народом од стране Независне Државе Хрватске.

На нашим трибинама, у јавним иступима, изложбеним поставкама, репортажама, видео записима и коначно у нашем документарном филму "Крст над јамом”, никада нисмо заборављали указивати на Холокауст и састрадалништво са јеврејским народом током Другог свјетског рата.

На мјесту некадашњег логора Землин на старом сајмишту

Представници појединих јеврејских организација у више наврата су присуствовали нашим трибинама, обиљежавањима Дана сјећања на Јадовно 1941. на Велебиту и острву Пагу, отварању изложби и пројекцији филмова. Указана ми је част да неколико пута говорим о заједничком страдању у комплексу логора Госпић – Јадовно – Паг на окупљањима организованим од стране јеврејских организација.

Зато, било какав покушај етикетирања и приписивања антисемитизма удружењу Јадовно 1941. и мени лично сматрам недостојним, неутемељеним, лажним и злонамјерним.

Публиковање студије проф. др Мирјане Стојисављевић, на нашем порталу, изазвала је промтне рекације високих званичника Републике Српске.

https://unibl.academia.edu/MirjanaStojisavljevic

Након што ми је у телефонском позиву од стране високо позиционираног званичника Универзитета у Бањој Луци указано на непримјереност садржаја студије, наложио сам да се иста уклони са сајта и друштвених мрежа на којима је пренесена.

Српска новинска агенција СРНА и РТРС су објавили реаговање Срђана Рајчевића, Министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске са дијелом садржаја његовог писма упућеног израелском министру иностраних послова Израели Кацу.

Као уредник портала Јадовно 1941. који протеклих десет година, тај свакодневни, озбиљан и одговоран посао ради на волонтерској основи, признајем да сам студију "Иза зидина тајни", објавио на порталу а да је нисам у цијелости прочитао. Нисам ни најмање сумњао да би садржај једне јавно доступне студије, из пера универзитетског професора, на тему Великог рата, могао бити проблематичан.

Ево и зашто.

Проф. др Мирјана Стојисављевић је редовни професор на Универзитету у Бањој Луци.

Осим на Филолошком факултету, предаје на Филозофском факултету и Факултету политичких наука.

http://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/3133-mirjana-stojisavljevic

На званичној интернет страници Универзитета у Бањој Луци, подстраница ttp://www.unibl.org/sr/fis/zaposlen/3133-mirjana-stojisavljevic јавно су доступни и подаци о књизи проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом "Србистика и коментари" , изданој 2015. године (ISBN 978-99955-90-93-2 ; COBISS.RS-ID 4729368 ) у којој је објављена њена студија "Иза зидина тајни".

У једном извјештају комисије (страна 6) Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, књига "Србистика и коментари" сврстана је у научне монографије од националног значаја. Ова књига се може и данас наћи на интернет сајту Academia.edu и Scribd.com , преузети у цијелости као PDF фајл и прочитати.

Насловна страна књиге "Србистика и коментари"

Студија "Иза зидина тајни", чија је објава на нашем порталу, изазвала бурне реакције и осуде, јавно је представљена још 13-14. октобра 2014. године на научном скупу "Први свјетски рат: Одраз у језику, књижевности и култури” одржаном у Бањој Луци и објављена 2016. године у истоименом Зборнику радова ( ISBN 978-99955-58-28-4 ; COBISS.RS-ID 5681176) у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Не сумњам да се тај Зборник радова данас налази у многим библиотекама Српске, Србије и шире.

Дан након што сам 11. марта 2020. на порталу удружења Јадовно 1941. објавио: "Саопштење за јавност поводом објаве студије проф. др Мирјане Стојисављевић под насловом `Иза зидина тајни` на порталу удружења Јадовно 1941.” на службену мејл адресу удружења стигло је писмо господина Ђорђа Маркеза, генералног секретара Универзитета у Бањој Луци, слиједећег садржаја:

Уважавајући изнесену молбу и напомену о могућој тужби надлежном суду у Бања Луци, сходно одредбама Закона о заштити од клевете, у којој би била тражена законска заштита и накнада проузроковане штете, уклонио сам претходно саопштење и експлицитно наводим слиједеће:

У претходном саопштењу, објављеном 11. марта 2020. на порталу удружења Јадовно 1941. изнио сам нетачну информацију да студија "Иза зидова тајни” пет година стоји објављена на званичном интернет сајту Универзитета у Бањој Луци због чега се извињавам.

Тачна информација гласи да се студија "Иза зидова тајни” од 2016. године налази у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци.

Дакле, студија није објављена у интернет издању већ у штампаном издању Универзитета у Бањој Луци.

Рекао би обичан свијет: "Није шија него је врат!”

Стручној и широј јавности јавно постављам слиједећа питања :

1.Да ли сам као уредник сајта требао доводити у сумњу садржај и изнесене ставове у студији која је још 2014. године представљена на научном скупу одржаном у Бањој Луци и објављена у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци а чији је аутор редовни професор на три факултета тог истог Универзитета?

2. Да ли је ико у име Владе Републике Српске предочио своју осуду и згражавање због чињенице да је у Зборнику радова у издању Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци, објављена студија у форми "аналитичке студије”, са свим одликама гротескног антисемитског памфлета.

3. Да ли су издавач и уредници поменутог Зборника радова позвани на одговорност због одлуке да у Зборник уврсте, публикују и дистрибуирају студију у којој се исказују антисемитске идеје и ставови, изражени кроз форму квази научног рада?

4. Да ли су издавач и уредници поменутог Зборника радова јавно прозвани да овакво искривљивање историјских чињеница, подстицањем теорија завјере, за крајњу намјеру имају нарушавање пријатељских односа Републике Српске и Израела, српског и јеврејског народа и уједно нарушавају и углед академске заједнице у Републици Српској?

5. Да ли је предметни Зборник радова од 2016. године до данас повучен из школских, научних и било којих других библиотека?

6. Не улазећи у садржај јер за то нисам компетентан, питам зашто је давно објављена студија проф. др Мирјане Стојисављевић "Иза зидова тајни”, тек након објаве на порталу удружења грађана Јадовно 1941. препозната и оквалификована као отворено антисемитска и нетрпељива према јеврејском народу?

7. У којој мјери је примјерено, морално и друштвено прихватљиво да се у првом званичном обраћању Универзитета у Бањој Луци једном удружењу грађана из Републике Српске, једанаест година од његовог оснивања и низа реализованих пројеката на пољу културе сјећања и памћења на Покољ, подебљаним словима хрватског латиничног писма, пријети тужбом за клевету суду и помиње могућа накнада проузроковане штете?

Др Душан Ј. Басташић

Предсједник УГ Јадовно 1941. Бања ЛукаОставите одговор