Поништавање одлуке убрзава распад БиХ

БИЈЕЉИНА- Ако високи представник у БиХ Валентин Инцко укине одлуку о расписивању референдума, власти Републике Српске /РС/ имају више варијанти за реаговање, од непризнавања одлуке, преко проглашења ненадлежним правосудних институција БиХ на територији Српске, до повлачења представника из органа БиХ, рекао је извршни секретар Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Рајко Васић. "Ако неко жели убрзавање распада […]

среда, мај 4, 2011 / 14:33

БИЈЕЉИНА- Ако високи представник у БиХ Валентин Инцко укине одлуку о расписивању референдума, власти Републике Српске /РС/ имају више варијанти за реаговање, од непризнавања одлуке, преко проглашења ненадлежним правосудних институција БиХ на територији Српске, до повлачења представника из органа БиХ, рекао је извршни секретар Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Рајко Васић.

"Ако неко жели убрзавање распада БиХ, онда ће поништити одлуку о референдуму", поручио је Васић.

Говорећи о евентуалним санкцијама међународне заједнице против најважнијих политичара у РС, извршни секретар СНСД-а је за франкфуртске "Вести" рекао да су могуће неке фиктивне, виртуелне санкције, као што је замрзавање имовине.

"Као да ми у Европи имамо бродове, концесије и челичане. Међународна заједница, онај њен дио што се окупља око ОХР и даје му високи напон против РС, мора показати неку снагу, кад се већ довела у ту ситуацију. Али ефекат тих мјера биће никакав", оцијенио је Васић.

Он је рекао да у Савјету за примјену мира /ПИК/ нема јединства у вези са одлуком Народне скупштине РС о референдуму, јер је Русија већ дала глас подршке, односно изјаснила се да нема правног и политичког основа за поништавање.

"Мирослав Лајчак, који је задужен за ово подручје у ЕУ, разумије ситуацију и однос снага. Неке ствари је искусио на својој кожи. Мислим да није реално да се одлука поништи", процијенио је Васић и додао да се Европа устеже и купује вријеме како би разводњила одлуку о референдуму и нашла излаза из актуелне ситуације.

На питање да ли се РС мало залетјела са референдумом, јер је сва пажња међународне заједнице била усмјерена према Федерацији БиХ /ФБиХ/ коју мјесецима "дрма" политичка криза, Васић је рекао да РС не занима ФБиХ, јер је то за њу друга друга држава, као што је и за њих РС.

"Ми гледамо своја посла и свој дугорочни политички и национални интерес у БиХ или ван БиХ. Инсистирањем на проблемима у ФБиХ ми помажемо себи. Али само до одређене границе. Ако идемо даље и непрестано упиремо прстом у ФБиХ, онда радимо за БиХ, а себе остављамо по страни. Нама је интерес управо обрнут и то је оно што многи, и у РС, не разумију", истакао је Васић.0 КОМЕНТАРА

  1. mauzer, 04.05.2011. 14:50:54
    On sigurno nece.Ali ovo pitanje referenduma je zaista veoma vazno,jer dovodi u pitanje osnovno ljudsko pravo a to je pravo udruzivanja i provodjenja referenduma.
    Sad cemo vidjeti koji je sljedeci korak medjunarodne zajednice i dali je za ocuvanje ili raspad BiH.
    Ako se provede neka vrsta sankcija ili bolje receno bilo kakve politicke torture vezano za odluku NSRS,nesumnjivo neko ne misli da odrzi cjelovitu BiH.

Оставите одговор