За дионицу аутопута 70 милиона евра

БАЊАЛУКА- Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ и даље је привржена пројекту аутопута Бањалука – Добој и обезбиједила је 70 милиона евра за изградњу прве дионице од Прњавора до Добоја, рекао је предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић након данашњег састанка са представницима ове финансијске институције. "ЕБРД подржава и финансирање приватног партнера који би […]

среда, мај 4, 2011 / 14:25

БАЊАЛУКА- Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ и даље је привржена пројекту аутопута Бањалука – Добој и обезбиједила је 70 милиона евра за изградњу прве дионице од Прњавора до Добоја, рекао је предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић након данашњег састанка са представницима ове финансијске институције.

"ЕБРД подржава и финансирање приватног партнера који би узео на концесију дионицу од Бањалуке до Прњавора и дионицу од Добоја до Јакеша. Врло брзо могу стићи одлуке о одобрењу средстава и реализацији кредита", рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.


Према његовим ријечима, међународни тендер за избор приватног партнера је скоро готов и могао би да буде расписан до краја маја.

Џомбић је рекао да је на састанку разговарано и о могућности учешћа ЕБРД-а у пројекту система одбране од поплава, као и о могућим пројектима из области комуналне инфраструктуре, посебно на подручју града Бањалука гдје би се реплицирао и примијенио пројекат из те области као онај из Бијељине.

Он је навео да се разговарало и о идеји ЕБРД-а да буде формиран регионални фонд од 150 милиона евра који би служио за финансирање инфраструктурних комуналних пројеката у локалним заједницама.

Извршни директор ЕБРД-а за инфраструктуру Томас Мајер потврдио је да је интерни процес одобравања средстава за финансирање дијела аутопута Бањалука – Добој у току и да добро напредује.

Он је изразио заинтересованост ове финансијске институције да подржи Владу РС у транспарентном и конкурентном процесу избора приватног партнера за наставак градње мреже аутопутева.

Мајер је навео да постоји добра сарадња између РС и ЕБРД-а и да је ова банка посебно заинтересована да прошири сарадњу у области комуналне инфраструктуре, прије свега да се "реплицира успјех из Бијељине".Оставите одговор