Помен на Србе Поткозарја побијене на крајњем истоку НДХ – у Земуну

У концентрационом логору Земун, смјештеном од 1941-1944. године на некадашњем београдском сајмишту, тада територију Независне Државе Хрватске, почев од маја 1942. године, убијено је према истраживањима историчара, преко 10.000 Срба.

среда, мај 8, 2019 / 23:58

Од тог броја, најмање 6.500 жртава су биле већином жене и дјеца са Козаре, из Дубице, Међеђе и других поткозарских села. Жртве су на то мјесто довежене марвеним вагонима из система логора Јасеновац, почев од 05. маја 1942. године.

Тијела убијених, превожена су коњским запрегама на земунско гробље и ту закопавана на више мјеста.

Послије рата, тијела су ексхумирана и без идентификације сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском дијелу гробља у Земуну.

У средини уређеног меморијала, Савез бораца НОР-а из Земуна, 1957. године је подигао споменик на коме пише: "Жртвама фашистичког терора 1941-1944."

Ексхумација српских жртава на Јеврејском гробљу у Земуну 1944.

Данас, мало ко зна за ово мјесто а није познато да се ту организују молитвена и комеморативна окупљања.

У суботу 11. маја 2019. на 77 година од почетка Покоља, на гробљу у Земуну код споменика над масовном гробницом, са почетком у 12 часова, удружење Јадовно 1941. из Бањалуке и удружење Козарчана у Београду организују молитвени скуп посвећен Србима Козаре и Поткозарја убијеним у логору Земун 1942-1944.

Позивамо све заинтересоване потомке и поштоваоце жртава Покоља, организације и завичајна удружења да нам се придруже у организацији.


14 КОМЕНТАРА

 1. Жао ми је што нема текста о осуди оног монструма, бијеше Хелвете Јашари, па морам овдје нешто рећи.

  Доћи ће Хелвета вријеме када ће се овакви питати, свакако ће то бити прије него издржиш ових десет година, срамотну осуду за овај стравичан злочин над невиним дјететом, толико се Хелвета прије рата добијало за поновљену пљачку киоска.

  Значи, немојте се доказани катили било које вјере надати да ћете икад са робије изаћи живи, дајем вам официрску ријеч „наћи ће се начина да до смрти страховито патите, ако такви уопште могу патити, маму ли вам јебем“, тачка.

  1. А ни ријеч о командној одговорности!?
   Зашто надређени нису казнили Хелвету?

   Насједаш на јефтине форе, а правник си!

   Није поента да само Хелвета издржава казну. Кажњени морају бити и њени надређени.

   Висди се да си сом који се упецао на ове форе бишњачког судства.

 2. Пусти ти Симо право и командну одговорност, мада без оваквих на власти, то никад неће бити ријешено, али то је други пар ципела.

  Ја прошли коментар написах срцем, све као родитељ,дјед, брат, стриц, тетак, ујак, кум, комшија, часни српски официр, односно, човјек који држи до морала и цијели се живот заштитнички поставља према слабијим.

  Толико сам по питању слабијих осјетљив, да сам(Боже ми опрости) за дјецу у стању главу катилу одгристи у Џамији и Цркви, на сред џуме, или службе.

  Значи, ради о десетинама монструма-Хелвета, катила који су под контролом, или без ње, јаде у рату урадили.

  Исто мислим и за послератне монструме, било је нажалост и тада Хелвета,све кроз монструозно породично насиље, силовања дјеце, убијање нејачи због користољубља, убијања нејачи због друге вјере……………………………, таквим ја никад не могу ни опростити, ни заборавити, нити ће им опростити држава у којој се овакви питају.

  Ја јесам хришћанин, али нисам Бог да опраштам, нисам по том питању ни светац,напротив (полтички јесам, то су добро неки написали)),ипак сам ја само обични смртник, до душе, смртник који је од Бога награђен памећу , храброшћу и богатим животом, али и упоредо „кажњен“, све да читав живот ствара себи непријатеље због ПРАВДЕ.

  Е кад смо код те правде,односно, најљепше двије ствари које нам је Бог дао јесу дјеца, и величанствена природа, ко то двоје дира, аутоматски дира дјецу и угрожава њихов биолошки опстанак, такви по оваквим треба да испаштају, наравно, без права да се икад покају,јер та права за КАТИЛЕ код мене не постоје.

  Значи катили над нејачи по мени не заслужују никакву самилост, напротив, такви до краја живота требају живјети као пси, наравно , све у складу са данашњим моралисањем- несврсисходним правом.

  Ипак колико се ја разумијем у право, оно се кроз људска права у пракси показало као јако растегљива категорија,тако да има меса што се тиче псећег остатка живота Хелвете и осталих катила, тачка.

  1. “Ја јесам хришћанин, али нисам Бог да опраштам, нисам по том питању ни светац,напротив (полтички јесам, то су добро неки написали)),ипак сам ја само обични смртник, до душе, смртник који је од Бога награђен памећу , храброшћу и богатим животом, али и упоредо „кажњен“, све да читав живот ствара себи непријатеље због ПРАВДЕ.“

   Само идиот ово може написати

 3. “Ја прошли коментар написах срцем, све као родитељ,дјед, брат, стриц, тетак, ујак, кум, комшија, часни српски официр, односно, човјек који држи до морала и цијели се живот заштитнички поставља према слабијим.“

  “Ја прошли коментар написах срцем, све као родитељ,дјед, брат, стриц, тетак, ујак, кум, комшија, часни српски официр, односно, човјек који држи до морала и цијели се живот заштитнички поставља према слабијим.“

  А ја мислим да само комплетни идиот може случај монстуозног убиства дјетета искористити за болесну самопромоцију.

  1. Nikola pridruzujem se u tvojoj osudi.

   Svaka cast ,od srca,narodski covjek i politicar.

   Nikola smeta pojedinima zato sto je moralan,cestit,karakteran…to ovoj vlasti nisu pozeljne osobine.

  2. Шта осуђујеш?

   Само ниску казну женском монструму или и осуђујеш и некажњавање њених надређених?

   Како видим да се придружујеш Николи у осуди, лако је закључити да осуђујеш само ниску казну, као и он.

 4. Било би завршено са мојим првим првим коментаром написаним од срца.

  Да би овакви као Хелвета добили заслужену казну, морају се у народу питати високо морални људи, њена казна је одраз биједе у судству и тужилаштву, односно, одраз високо неморалних људи који управљају нашим животима после рата(част изузецима).

  Ти тумачи како хоћеш, ја сам ово написао као одговор на твоју прозивку о командној одговорности, све као јасну поруку часног српског официра и супер нацинално одговорно политичара.

  Значи да поновим, најебаће сви који су огријешили душу о нејач, наравно, ако се ја будем питао, тачка.

  1. Елфета, није Хелвета!

   Ни име јој ниси запамтио, а пријетиш да ћеш је за 10 година казнити.

 5. Набијем на курац и тебе и њу и тужилаштво и судове, односно, све њихове појединце(тужиоце и судије)-слуге политичара, оне биједнике-биједнице који су учествовали у свим срамним пресудама над нејачи.

  Такође набијем на курац све надређене у рату, оне који су знали за злочине над нејачи,а нису реаговали, тачка.

  П.С Мајмуне, намјерно сам карикирао име, прочитај коментар у коме кажем, ….“ оног монструма, бијеше Хелвете Јашари“, толико ми се згадила она мушкобања са китом вјероватно већом од твоје.

  1. Ти опет о величини ките!
   Срам те било фукаро и идиоте, кретену… До чега је теби. Превише си оптерећен китом. Фројд зна о чему се ради.

   Покушао си на овоме поентирати на најогавнији и најмизернији начин!!

   М’РШ…

 6. Сто ми се оно лути, сто се лути !!!

  Право сујетно старо магаре.

  П.С. Фројд је био човјек дугиних боја-другачији, мада је тачно констатовао да је све до секса.
  Зато је тачна теорија да су до болесно сујетни разни хелветићи, али да су и сви малокитићи сујетни, те да су због те мане неки појединци супер опасни по друштво.

  Нажалост, данас је таквих у политици и медијима на тоне(част изузецима).

Оставите одговор