Монтенегрини наградили Лајчака за помоћ око референдума о независности

Бивши високи представник у БиХ, којем многи заборављају да је одузимао личне исправе и основна људска права нашим грађанима, учествовао је у бирању процента за успјешан референдум о независности Црне Горе.

четвртак, 9 маја, 2019 / 01:36

Будући да је сада и глава америчке организације у Европи, згодно је сјело да му се захвале и додворе. О томе, они кажу:

Ректор Универзитета Црне Горе проф др. Данило Николић уручио је високо академско признање, почасни докторат Мирославу Лајчаку, министру вањских послова Републике Словачке и предсједавајућем Организације за европску безбједност и сарадњу ОЕБС.

"Велико ми је задовољство што ћемо, у години у којој наш Универзитет обиљежава 45 година од свог оснивања, уручити високо академско признање, почасни докторат Универзитета Црне Горе господину Мирославу Лајчаку", рекао је ректор Николић.

Универзитет Црне Горе је на 56. сједници В сазива Сената, како наводи ректор, подржао приједлог Вијећа Факултета политичких наука Универзитета Црне Горе да се у складу са Правилником о додијели почасних титула и других признања на Универзитету Црне Горе, почасни докторат додијели Мирославу Лајчаку.

"Признајем да сам дирнут вашом изузетном пажњом којом су у мени изазване емоције и многа сјећања. Дио мог професионалног и личног живота био је везан за вашу земљу и неке судбоносне тренутке ваше модерне историје. Сви људи и догађаји из тог периода ће остати заувијек у мом сјећању и представљати снажну спону између Црне Горе и мене", рекао је министар Лајчак.

Лајчак је казао да је савремена Црна Гора данас у свијету позната као успјешна земља, а међународном заједницом прихваћена и као поуздан партнер и сарадник на којег се може увијек рачунати у рјешавању сложених проблема, не само у региону Западног Балкана, већ и шире.

"Данас осјећам као да сам један од чланова Универзитета Црне Горе и ваше академске заједнице, што ме још више обавезује да се посветим развоју сарадње са Црном Гором и са вашим Универзитетом. У своје име, а и у име земље Словачке Републике слободан сам да кажем да Црна Гора и у будућности може увијек рачунати на искрено пријатељство и несебичну помоћ Словачке", додао је Лајчак.

Декан Факултета политичких наука проф. др Милан Марковић, у име Факултета политичких наука Универзитета Црне Горе, укратко је образложио приједлог за дођелу почасног доктората Мирославу Лајчаку.

"Господин Лајчак обављајући значајне друштвене мисије у области дипломатије, својом активношћу, преданошћу и дугогодишњим радом, често нимало лаким, предочио је идеје мира, интеграције, равноправне међународне сарадње међу државама, дијалога, толеранције, мултуиетничког склада. Захваљујући њему развила се добра сарадња и пријатељски однос Универзитета Црне Горе и Универзитета Словачке", казао је декан Марковић.2 КОМЕНТАРА

 1. Из наслова би се могло закључити да је Лајчак помогао црногорску независност, иако је ситуација сасвим другачија.

  Лајчак им је одмагао колико је могао. Чак је намјестио да ситуација буде таква да су ови који су се борили против независности требали освоји само 45,01%, а присталице независности чак 55,01%.
  Десет процената разлике у старту, еј!

  И сад Лајчак помагао овима којима је одредио 55,01%.

  И још да напоменем да је он министар вањских дјела државе која није признала Косово.

  Али џаба, не ваља Србима.

  Ово ми личи на оно српско лајање на Јељцина, а обожавање Путина.

  Јељцин 1999.године пошање руску војску на Косово, заузме аеродром, постане фактор као што је данас фактор у Сирији, а Путин је 2005.године повуче и убрзо Косово прогласи независност.

  И просјечном Србину опет Јељцин говно, а Путин божанство.

 2. Presudom liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, ruskim državljanima Šišmakovu alias Širokovu i Popovu, devetoro građana Republike Srbije na čelu sa penzionisanim policijskim generalom Dikićem na preko šesdeset godina robije, Crna Gora je stala smradu nogom za vrat.
  Zaverenicima koji su pokušali državni udar, uplata u rubljama nece biti isplacena. Bitange prodane.