Пољска брани Европу од инвазије из Азије и Африке, али на граници Бјелорусије

Пољска повећава број војника на граници са Бјелорусијом на око 10.000, изјавио је министар одбране Маријуш Блашчак. Повећање броја војске најављено је у вријеме када Пољска покушава да заустави пораст броја миграната који прелазе из Бјелорусије, за шта пољске власти окривљују Минск.

понедељак, октобар 25, 2021 / 14:32

Стотине људи из мјеста као што су Ирак, Авганистан и АФрика покушавају да илегално пређу границу сваког дана, а Пољска је појачала безбједност у региону, одбацујући критике да се нехумано понаша према мигрантима.

"Повећавамо број војника који помажу граничној стражи за 2.500", написао је министар на "Твитеру", додајући да ће ускоро око 10.000 војника из 12., 16. и 18. дивизије чувати границу.

Гранична стража је саопштила да су током викенда групе од око 60 или 70 миграната два пута покушале да се пробију преко границе и да су два пољска војника повређена.

"Као резултат ових догађаја, два пољска војника су хоспитализована, један од њих је погођен каменом у лице, други граном", рекла је портпарол Граничне страже Ана Михалска на конФеренцији за новинаре.

Она је додала да војници нису у животној опасности и да су изашли из болнице.

Европска комисија и Варшава кажу да је прилив миграната оркестрирала Бјелорусија у покушају да изврши притисак на ЕУ због санкција које је увела Минску. Бјелорусија је демантовала такве наводе.

Пољска је прогласила ванредно стање у региону и планира да изгради зид на граници.

Пољски парламент је, такође, усвојио закон за који заговорници људских права кажу да има за циљ да легализује потискивање миграната преко својих граница, чиме се крше обавезе из међународног права.Оставите одговор