Пиштало и Селаковић потписали споразум о чувању међународних уговора у НБС

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало потписали су данас споразум о сарадњи који ће омогућити конзервацију, архвирање и дигитализовање 25 међународних уговора који се чувају у Збирци међународних уговора овог министарства, чиме ће их трајно заштитити.

понедељак, октобар 25, 2021 / 14:30

Селаковић је навео да се у Збирци међународних билатералних и мултилатералних уговора Министарства спољних послова налази више од 11.000 примјерака таквих уговора, који представљају својеврсну меморију српске дипломатије, али и дјеловања државе на спољнополитичком плану.

"Оно што је такође добра страна споразума јесте да ће Министарство спољних послова моћи да у континуитету доставља примерке ових уговора Народној библиотеци Србије. Поносни смо на нашу сарадњу, а жеља нам је и намера да свакако у будућности ту сарадњу уздигнемо на виши ниво", рекао је Селаковић.

Он је нагласио да ће сарадња Министарства, у чијем је саставу Управа за дијаспору и Србе у региону, бити и у виду подршке Народне библиотеке Србије на плану промоције српске културе и српске књижевности у напорима да на што већем броју мјеста у свијету организује квалитетну наставу учења српског језика за дјецу исељеника, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Пиштало је изразио велико задовољство због потписивања споразума са Министарством, поручивши да раде на истом задатку.

"Богатство народа је његова култура и промоција те културе, то је оно на чему радимо заједно", рекао је Пиштало.

Он је навео да Народна библиотека ради на томе да донесе један добар број дигитализованих књига које нема из библиотека које их имају, као што су библиотеке у Будимпешти и Бечу.Оставите одговор