Политички аналитичар Васић, ваби СДС опет у сарајстанску власт

Политички аналитичар Рајко Васић сматра да ће у Републици Српској власт на вријеме формирати странке из досадашње владајуће коалиције, те да би требало учинити све да на нивоу БиХ буде могућа велика коалиција СНСД-а, СДС-а и ДНС-а.

уторак, октобар 23, 2018 / 22:07

"У Сарајеву се не може бити опозиција Републици Српској, нити се у Сарајеву може бити власт Републици Српској", рекао је Васић вечерас за Алтернативну телевизију и нагласио да у Сарајеву мора постојати српски фронт.

Одговарајући на питање да ли је на нивоу БиХ могућа велика коалиција СНСД-а, СДС-а и ДНС-а, Васић је рекао да се на нивоу БиХ морају привући људи из СДС-а.

Он сматра да ће се добар дио чланства СДС-а приклонити СНСД-у и истиче да то не била сарадња са СНСД-ом, већ првенствено сарадња за Републику Српску.

Васић, који је и члан Главног одбора СНСД-а, тврди да у ПДП-у постоји струја која сматра да треба сарађивати са СНСД-ом у вези са уласком у власт, као и да је именован човјек за вођење евентуалних преговора са СНСД-ом, који није лидер странке Бранислав Бореновић.

Он истиче да је СНСД два пута значајнија и моћнија на политичкој сцени него СДС, иако је, како је оцијенио, СНСД "на изборима показао пасивност, неорганизованост и није узео гласове који су могли да му припадну".

"То је велика грешка. То се не смије догађати. Политичка странка мора да искористи своју важност на политичкој сцени. Не можемо живјети од појединачних кандидата", напомиње Васић.

Према његовом мишљењу, смјене и оставке које се ових дана дешавају су нормалне и представљају поруке коалиционим партнерима за убудуће, да ће морати другачије и одговорније да се односе према власти.

Васић наглашава да није вјероватно да ДНС добије мјесто премијера, јер немају кадар који се може такмичити са кадром СНСД-а, као што је Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија Републике Српске.

Он каже да су резултати избора за њега очекивани, осим оних у Бањалуци, гдје је било манипулација на бирачким одборима, и то, како наводи, треба истражити.

"На изборима 7. октобра је било манипулација, али о томе нема право да прича кандидат Савеза за побједу Вукота Говедарица, који је у Бањалуци добио гласове који нису његови. За резултат Говедарице у Бањалуци заслужне су параструктуре, од разних тајних службашких организација, насљедника УДБЕ везаних за Србију до оних који раде са странцима и манипулишу", наводи Васић.

Он каже да је у Бањалуци фокусирана сва сила снага које су требале да сруше СНСД и Милорада Додика.

"У то су укључени `Правда за Давида`, напад зољом на зграду `Аграма`, БН телевизија и блогер Слободан Васковић, као и тајни службеници којих има више него што мислимо", тврди Васић.

Према његовим ријечима, случај Драгичевић је имао минималан утицај на резултат Вукоте Говедарице јер сви знају да је у политичке сврхе злоупотријебљена несрећа једног младића и породице.

"Људи су много прије Трга одлучили за кога ће гласати. Пробосанска политика коју је покренуо СДС и коју је прихватио Младен Босић коштала је ову странку. То је било јасно", каже Васић.

Он наглашава да објективно новоизабрани предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић не може изгубити од Вукоте Говедарице у Бањалуци, нити новоизабрани српски члан Предсједништва Милорад Додик од кандидата СзП-а Младена Иванића.

"Додик је овим избором наставио свој природни, политички ток. Било би нелогично да врати први мандат и требало би да се Сарајеву и америчкој Амбасади представи у новом свјетлу на мјесту члана Предсједништва БиХ, а у други мандат не мора да иде", сматра Васић.30 КОМЕНТАРА

 1. Увијек говорим да Рајко зна и користи високо развијене вјештине примјећивања, закључивања и умне манипулације како би помогао режиму.
  Подмладак,млади људи на прагу 50 те из “ смрдске демократске“ спремни су пушити курац режима за прст власти а истовремено своју базу ( то су они ухљеби што живе у анусу пушача и они који и данас пуше причу о др. Радовану) држати мотивисану да су на српском фронту како рече Рајко.
  Из серије филмова снимљених према истинитим догађајима да се закључити да нема пропасти ( реизбор режима то сигурно јесте) из које није могуће извући корист.
  Колико кофера кеша и терабајта информација о пушачима курца има овај човјек?
  Када Бен Али падне у прољеће џаба му палете €ура, само је Рајко будућност.

 2. Погледао сам Рајкана неких две минуте али без тона. Посматрао сам му поглед , гримасе , гестикулацију тј. „говор тијела“. Како рекох , те две минуте су ми биле довољне да схватим колико је , у посљедњих пар година , напредовао у манипулацији али и у психопатологији.

 3. Није Рајкула наиван, ништа му не замјерам, човјек ради свој посао, само има један проблем због дјеловања тог „црвеног националисте“.

  Он (не) свјесно годинама поистовјећује СНСД и Српску и води гебелсовску пропаганду, тврдећи да су сви издајници ако се не слажу са њим-има,, тиме доводи у заблуду најмање 150.000 присилно мобилисаних чланова партије, од званично преко 170.000 чланова, што свакако за посљедицу има дубоко подијељено друштво.

  Наравно, није он крив, нити СНСД, они су добили од других прилику да примјене своју доктрину, односно начин владања.

  Добили су прилику, не зато што су овакви као Васић врх политичке и филозофске мисли, те патриоте пар-екселанс, него зато што им је то дала једина права партија прије њих, СДС.

  Дала-поклонила, зато што је на челу имала, или дилетанте,или политиканте,или лопове,или удбаше, или кукавице, све од краја рата, па нажалост до данас.

  Иначе, тврдим да овој држави требају три, највише пет партија, све са јасном идеологијом.

  Зар није болесно да имамо десет партија исте идеологије, ако уопште има иједна партија у Српској,( осим ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ) која је на идеолошкој основи формирана и остала на тој линији?

  Да сам у праву, говори податак да су „љевичари“, СНСД и СП за „капитализам и да су већи националисти од народњака.

  СДС лутам нису се успјели ни програмски, ни идеолошки профилисати,него у тој каши испреплетаних личних интереса њиховог вођства и вођства коалиционих партнера, мијењају ставове у таласима, некад су националисти, некад либерали,некад социјалисти, некад комунисти,некад анархисти,најчешће она врста „жутих“ демократа…..

  Значи, све су, само не оно што треба да буду, тврда српска национална партија која води супер национално одговорну политику, партија која има јасан програм, партија коју воде доказане патриоте са мозгом и мудима, односно људи који знају одговорити бремену времена?

  1. Све би ти био у праву само када би неко био будала да сматра за партију нешто што је добило мање од 600 гласова у читавој РС.

   Твоја улога је да народу огадиш племениту еколошку идеју и колико се види, у томе си прилично успјешан.

 4. Што се ти вријеђаш, ниси ти Рајкула.

  ЗЕЛЕНИ су сачували идеју и образ, ТО ВИШЕ НИКО НЕМА У СРПСКОЈ, видјећеш да ће за годину, најдаље двије, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ постати трећа снага у Српској,одмах иза СНСД и СДС.

  Како, о томе се не прича, као ни о томе како се преговара у Сарајеву.

 5. Заборавих.

  Симо на овом посту: „Твоја улога је да огадиш племениту еколошку идеју“

  Симо прије мјесец, коментар на мој интервју на Фронталу у кампањи.

  „Никола води једини нормалну кампању, биће штета ако то грађани не препознају“.

  Дај се мало пресабери, каква је то сујета, помислиће неко да си стварно Рајкула?

  Па шта ако сам написао да је он „црвени националиста“, а зар није, да поистовјећује СНСД са Републиком Српском, а зар то не ради?

  1. I jos nesto. Malo previse koristis to ajde. Kao vaskovic blasfemicno i nareceni. Malo knjigu u ruke da ne pocinjete svaki tekst sa rijecju diskurs.

 6. Овако би требао да гласи на ова горња писанија коментар писмена, никако начитана човјека.

  Рајко је школовани новинар, политиколог, писац, искусан човјек, СНСД треба да му подигне споменик.

  Од мана, сигурно да је његова карактеристика сујета и изгледа да је превише волио коку, али се на том пољу слабо остварио, што се осјети у много ствари, али се о томе не говори, пише тај писмени коментатор.

  Иначе, широко образовање се сваким његовим писанијем види, воли спорт, умјетност, човјек је много ствари за живота урадио, другим ријечима, много је јак, то је истина и тачка.

  Само ће будала поредити прејаког „црвеног националисту“, који мисли, са блогерима који мисле да мисле, чак и са много оних који су стварно образовани, али не могу добацити ни до прве базе, све због тога што у својим писанијима хоће да докажу другим своју супремацију-начитаније, односно, што рекао Лазаревић,хоће несрећници из неког чудноватог порива у њима да нама покажу?

  Што се тиче господина Лазаревића,штета што га држава није искористила за опште добро, он је институција у сваком погледу,или једноставно речено, човјек је прејак и тачка.

 7. Хајде да ти одговорим.

  Ја се и не бавим политиком, њом се баве двије деценије „политички математичари“, резултате видимо сви у Српској и БиХ.

  Значи, ја сам идеолог, исто као што су ЗЕЛЕНИ једина идеолошки профилисана партија, авангарда која је данас јако потребна Републици Српској.

  Нисам класични политичар,никад нисам био члан ни једне партије, у политику сам ушао са 49 година живота као апсолутно остварена личност у сваком сегменту живота и рада.

  Нисам по математичким параметрима ни успјешан политичар, разлог је јасан, јер држим до карактера, ријечи, идеологије и спасоносних рјешења за Републику Српску, за чије сам стварање заслужнији од 99% политичара Српске.

  МИЛОА, можда нисам за политичара по твојим мјерилима, политичара без карактера-сигуран пут за личну афирмацију- читај прелетачевићи, папци, удбаши, некарактери, али јесам доказано национално супер јак и одговоран политичар, што могу лако доказати, наравно ако је неко искрен, односно ако хоће да сачувамо народ и територију,што су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ понудили у кампањи.

  Значи, нисам политички лихвар, али јесам компетентан у сваком смилсу те ријечи да се ставим услужбу народа, све као одговор бремену времену које очекује Српску у наредном периоду, односно, јесам компетентан да у преговорима са осталим паметним људима и патриотама договорим српску слогу и владу националног јединства.

  Не само због тога што сам творац авангардног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и пројекта изнуђене ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, него зато што ЗНАМ да је рјешење у влади НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА, односно јединству на јасној поруци народу и јасним програмом са роковима за два наредна четворогодишња циклуса.

  То тренутно може да уради само неко прејак,неко ко је неукаљан, ко зна са људима, ко је са свима у добрим односима, односно, неко ко далеко види, а не долази из два завађена блока.

  То су чињенице и тачка.

  1. Kada vec nisi politicar zasto dajes legitimitet papcima i matematicarima svojim kandidovanjem na izborima koji su krojeni po njihovoj mjeri? Ekolosku ideju mozes promovisati na vikomu kao nekada miroljub petrovic. Mozes otici kod tese tesanovica na dvocasovni intervju. Neces, jer znas da te niko nece gledati. Jedina publika smo ti mi, anonimni komentatori na jedinom prekodrinskom cirilicnom portalu.

  2. Да би нешто било чињеница морају се дати докази на увид.

   Осим твоје самохвалисавости нисмо видјели ни један други доказ.

 8. Која МИЛОА еколошка идеја, за ту причу имаш екологе-плаћене волонтере?

  Једно је бити појединачно борац за здраву животну средину, или ангажовањем кроз удружења, која успут речено власт не јебе ни два посто, видиш и сам резултате.

  Друго, бити на том фону као нормалан човјек, али и бити неко ко зна како доћи до тог циља, све кроз нови начин понашања и пословног размишљања у држави.

  Република Српска је на прекретници, или ће постати у новом времену јака Република, државу коју као богату и уређену заједницу респектују комшије и друге државе у свијету, или ће постати празна љуштура за пар деценија, љуштура у којој ће оно преосталих пар стотина хиљада Срба(претежно у градовима) морати асимиловати у државу у којој влада КАЛИФ.

  Оно што ја и ЗЕЛЕНИ нудимо је пројекат прилагођавања начина живота и рада времену у ком живимо,све кроз програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, значи, изградња-доградња неуништивог правног, политичког, безбједносног и привредног система, прилагођавања образовања потребама стратешких грана привреде за наредне деценије и наравно, као посљедица нормалног друштва, социјална правда и еколошки 100% здрава животна средина.

  За тај МЕГА посао треба око 3.000 писмених људи у свим сферама живота и рада, што сигурно имамо у овом неуређеном систему, исто као што имамо подлогу у територији, преосталим природним ресурсима, привреди која сад ради и великом броју привредних капацитета који сад нису у функцији, али се стратешки радом могу ставити у фукнцију у следеће четири године.

  По мени, успостава система, та, назовимо је полудиригована привреда, трајала би два четворогодишња циклуса.

  За то треба општи консензус, јасан програм, владавина права и коначно уважавање квалитета у новом времену, по мени, стекли су се сви неопходни услови за ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ.

  Подијељени смо, осиромашени, квалитет нам одлази,празни нам се територија на безбједносно кључним мјестима, доведени смо као народ (не)свјесно у ситуацију да знамо шта нећемо, али не знамо шта хоћемо, пали смо морално, народ је изгубио самопоуздање и вјеру у државу, свакодневно сам свједок приче родитеља који дјеци говоре,“ само идите одавде“, е видиш, у оваквим околностима се најлакше диже.

  Сад се снажно креће, сад народу треба дати вољу за животом, нада и вјера да се ради добра ствар су чудо, значи, све се посложило да се српски народ уздигне, добије самопоуздање и да Република Српска крене у изградњу неуништивог система.

  Ја знам како покренути причу, знам да има и много других који то знају, као грађанин тражим да се покренемо, све је сад до власти , наравно, ако хоће, Миле ће имати све полуге у рукама, отворила су му се сва врата да уједини народ и постане државник, односно, да искаже поштовање оним који мисле својом главом,да понуди тим људима да заједно са његовим тимом, успоставе неуништив систем.

  Дај Боже да тако буде.

  Симо, чињенице, какве чињенице?
  Да ли хоћеш доказ функционисања система и програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, ево, Аустрија, Њемачка, Норвешка………..

  Ако тражиш од мене лично доказ, то могу доказати једино практично, да би то доказао, мораш ми ти „обезбједити обећано министарско мјесто“.

 9. Не тражим ја никакво мјесто, него Сима подсјећам на његове пошалице, обећања, значи, милоа пошалица, халоооо!

  Друго, ја нисам никакав експерт за екологију, него велемајстор за ораганизацију посла, доказани привредник и човјек који зна преговарати.

  Кад се ја негдје питам, онда сви морају бити задовољни, или бар подједнако незадовољни, зависи колики се максимум може извући из дате ситуације, зато сам прије 20 година добио име амбасадор из Пала.

  Ево ти један примјер из мог живота?

  Годину и мало више после рата, за вријеме владе Гојка Кличковића, ја сам још радио као координатор у комесаријату за избјеглице.

  Позвали су ме једног дана Васко Баричанин-Роле и Драган Кекић, два прва човјека у комесаријату.

  Кажу, Ниџо, звали су из кабинета Крајишника, неко мора у Вишеград, тамо је јуче дошло до физичког сукоба избјеглица и домаћег становништва, све је усрао Гојко Кличковић.

  Да подсјетим, тамо је тада било око седам хиљада избјеглица из Вогошће, Зенице, Илијаша и са Бораца изнад Коњица, толико је тада негдје било и домаћег становништва.

  Чак су кажу пуцали на аутомобил Кличковића у Незуцима, све док је бјежао, кажу, будала једном био, обећао чуда, свима по телевизор и сто других ствари, кад је јуче дошао да умири оправдану буну избјеглица, јебали су му све живо, он је почео бјежати, пуцали су на ауто, три метка су му погодила ауто, али срећа, остао је неповријеђен.

  Нико не смије да иде тамо, влада не може да уводи преко полције ред, како да удари на свој народ, а ти ако хоћеш,иди пробај нешто урадити, имаш сва овлашћења испред владе да одеш и смириш ситуацију.

  Лијеп изазов, наравно да сам тамо отишао без најаве вођама протеста,отишао сам вече прије него што су дали ултиматум да дођу људи из владе.

  Најавили су из владе и комесаријата руководству општине да ћу доћи, прво сам окупио све, од главног човјека у Вишеграду, Савовића,до човјека задуженог за сарадњу са избјеглицама,неког Лугоње,командира полиције, па до наших људи у комесаријату и шефа им Ајдера.

  Они спремили све, меза, пиће, ноћење у хотелу, ауто да ме воза, ја их само поздравио, попио једну љуту и отишао са двојицом људи задуженим за избјеглице у наше канцеларије да ме упознају са укупном ситуацијом.

  После тога одем у бараке Хидроградње у Незуцима, то је на улазу у Вишеград, ту су Кличковића пуцали.

  Тамо ми је била смјештена ујна са дјецом, супруга покојног ујака Ђорђа Вуковића из Вогошће, најмлађег брата моје мајке, команданта и носиоца Карађорђеве звијезде.

  Одлично сам то искористио,одем са Лугоњом тамо, драго ми бити са фамилијом, а народ ће знати цијенити што се не либим спавати гдје и они, све уз кафу, тај ми Лугоња исприча оно што не зна шеф наше канцеларије у Вишеграду.

  Неке детаље сам и сам знао,неке сам још током ноћи добио од појединаца у Незуцима, тако да сам био спреман сутрадан на разговоре са вођама избјегличких кампова.

  Наравно, прочуло се да је дошао човјек из владе да ријеши случај, да је ноћио у баракама са избјеглицама, користио заједничко купатило, на крају, да сам отишао на доручак са осталим становницима у кампу Незуци.

  Људи нису могли вјеровати да има таквих људи, кажу, обилазе нас као керове, дођу бијесним аутом, кравата, одијело, курче се као да су Бога за муда ухватили, нешто мало довезу на камиону, остало обећају, слажу и оду.

  Е видиш МИЛОА, сигурно назиреш наставак, нико од тих опасних момака из НЕЗУКА, оних који су пуцали на Кличковића, није ни помислио да ми нешто ружно каже као представнику владе, напротив, сви су рекли, свака част, сад ми није тешко кад видим да има људи.

  Три дана сам тамо био,неке људе посмјењивао, направио нове тимове гдје није ваљало, од Незука, Прелова, Бикавца, до основних школа, све увезао, оног неког доктора Бугара напарадао на културан начин из Вишеграда-писао кретен у УН против Српске.

  Било је ту много ситних неправилности, везица, личних интереса, али људи, радило се о храни, гардероби,радило се о неким јачим који су везама привремено смештени у муслиманске станове и куће.

  Није ничега било довољно за све.

  Свакако да је и најмања неправда била тежак моменат у животу сваког избјеглице, болила је неправда тај народ који је после рата морао напустати Сарајево и територију Федерације.

  Тачно је, неправде и ситног лоповлука је било, негдје више, негдје мање, овисно о ком центру је било ријеч, али генерално, људи су тражили да их ми који не спавамо у школама по ходницима, док у другом крају школе иду ђаци на наставу,ако ништа, бар топлом људском ријечју охрабримо и да виде да влада не одваја било ког појединца и породицу.

  Ето мој МИЛОА какакв треба бити државни службеник, па био га предсједник владе, минисртар, директор јавног предузежа, декан, начелник општине, инспектор, полицајац……………………………………

  Овакви као ја су уникати, последњи изданак људи у овај невакат, што рекли турци.

  Зато би било добро да се овакви искористе, да док још могу, науче десетине младих како се ради, они касније науче сваки нове десетине и ето срећне нације, културне, хумане и богате државе, зар не Симо?

 10. Gore si pisao drugacije o simi:

  Рајко је школовани новинар, политиколог, писац, искусан човјек, СНСД треба да му подигне споменик.

  Од мана, сигурно да је његова карактеристика сујета и изгледа да је превише волио коку, али се на том пољу слабо остварио, што се осјети у много ствари, али се о томе не говори, пише тај писмени коментатор.

  1. У Лазаревићевој чаршијанерској терминологији коке су требе.

   Ми хорози волимо коке тј. требе.

Оставите одговор