Политичка криза у Белгији се наставља

Фламански сепаратисти из странке Н-ВА одбили су данас приједлог о обнављању преговора о формирању коалиционе власти у Белгији, што ће додатно продужити политичку кризу у овој земљи, која нема владу ни 13 мјесеци послије избора. Лидер странке Н-ВА Барт Де Вевер рекао је на конференцији за новинаре да приједлог изасланика белгијског краља о формирању нове […]

четвртак, јул 7, 2011 / 18:13

Фламански сепаратисти из странке Н-ВА одбили су данас приједлог о обнављању преговора о формирању коалиционе власти у Белгији, што ће додатно продужити политичку кризу у овој земљи, која нема владу ни 13 мјесеци послије избора.

Лидер странке Н-ВА Барт Де Вевер рекао је на конференцији за новинаре да приједлог изасланика белгијског краља о формирању нове владе није добра основа за успјешне преговоре.

Коментатори наводе да би сада могли да буду расписани нови избори, али да би однос међу странкама које су ушле у парламент вјероватно био исти као сада.

Краљев изасланик из редова социјалиста понудио је споразум на 111 страница, који укључује буџетске корекције вриједне 22 милијарди евра до 2015. године и већу фискалну аутономију за регионе у којима већинско становништво говори фламанским језиком.

"Нажалост, послије проучавања поруке, техничке анализе коју је спровело наше особље и спољне експертизе, Н-ВА је одлучила да приједлог није добра основа за почетак преговора", рекао је Де Вевер.

Све странке које представљају француска говорна подручја и значајан број странака чији гласачи говоре холандски већ су пристале на обнову разговора о формирању коалиције.

Неуспјех у формирању нове владе и дуг јавног сектора који је достигао 96 одсто годишњег друштвеног производа довели су до повећања камате по којој белгијска држава позајмљује новац.Оставите одговор