ФАО: Поскупљење хране у цијелом свијету!

Глобалне цијене хране значајно су порасле у јуну послије великог поскупљења шећера, објавила је данас Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО). Цијена шећера прошлог мјесеца порасла је за 14 одсто под утицајем велике потражње и смањења производње у Бразилу. То је подстакло остала поскупљења и поништило ефекат појефтињења пшенице, кукуруза и соје. ФАО наводи […]

четвртак, јул 7, 2011 / 18:21

Глобалне цијене хране значајно су порасле у јуну послије великог поскупљења шећера, објавила је данас Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО).

Цијена шећера прошлог мјесеца порасла је за 14 одсто под утицајем велике потражње и смањења производње у Бразилу. То је подстакло остала поскупљења и поништило ефекат појефтињења пшенице, кукуруза и соје.

ФАО наводи да је индекс цијена хране у свијету у јуну достигао 234 поена, што је близу фебруарског рекорда од 239 поена.

Ова агенција УН у обзир узима цијене основних животних намирница, укључујући житарице, јестиво уље, млијечне производе, месо и шећер.

Велико поскупљење хране у фебруару било је један од фактора који је допринјео избијању уличних протеста у арапских земљама.

ФАО у новом извјештају оцјењује да раст потражње за храном у свијету значи да ће цијене остати високе и нестабилне током ове године и прве половине 2012. године упркос рекордно високој производњи хране.Оставите одговор