Полиција нашла уникатан пољопривредни подухват везан за марихуану

Полицијски службеници Управе за организовани криминалитет МУП РС, под надзором Oкружног јавног тужилаштва Бања Лука, а уз асистенцију ПУ БЛ спровели су оперативну акцију кодног назива "Уникат" у оквиру које су пронађене двије лабораторије за вјештачки узгој опојне дроге сканк.

уторак, јул 16, 2019 / 15:18

У оквиру ове акције слободе су лишена четири лица: Н.Д., С.Ш., Д.Д. и Т.Д. који се сумњиче да су као чланови међународне организоване криминалне групе извршили кривично дјело "Неовлаштена производња и промет опојним дрогама", на начин да су опојну дрогу сканк производили на подручју Бањалуке, те је даље дистрибуирали и прометовали ка земљама Европске уније.

Приликом претреса који су извршени у овим активностима код лица С.Ш. пронађена је аутоматска пушка, мања количина експлозива, као и одређена количина фалсификованих докумената, те ће против њега бити поднесен извјештај и за постојање основа сумње да је извршио КД"Недозвољена производња и промет оружјем и минско-експлозивним средствима" и "Фалсификовање исправа".

У току је криминалистичка обрада лица лишених слободе, који ће данас уз извјештај о почињеним дјелима бити предати надлежном тужилаштву. Истовремено, у току је и демонтажа лабораторија за вјештачку производњу сканка у оквиру чега ће бити извршено и вагање опојне дроге сканк која је нађена на тим локацијама.

Контрола брзине и алкохола у крви возача

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организоваће у периоду од 18. до 21. јула 2019. године на подручју цијеле Републике Српске појачану контролу учесника у саобраћају са акцентом на контролу прекорачења прописане брзине кретања моторних возила и контролу возача под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.

За првих шест мјесеци 2019. године је у Републици Српској евидентирано 4.715 саобраћајних незгода, што је више за 39 или 0,8% у односу на исти период 2018. године. У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало 46 лица, што је у односу на исти период 2018. године мање за два лица или за 4,2%. Теже је повријеђено 269 лица, (више за 13 лица или за 5,1%), а лакше је повријеђено 1.100 лица (мање за 169 лица или за 13,3%).

Анализирајући узроке саобраћајних незгода, евидентно је да је најчешћи узрок била непрописна и неприлагођена брзина (880 СН или 18,66%), а од укупно 42 саобраћајне незгоде са погинулим лицима, у девет (21.4%) незгода је код учесника утврђено присуство алкохола (код осам возача и једног пјешака).

У току 2017. и 2018. године,највећи број саобраћајних незгода и саобраћајних незгода са посљедицама по лица евидентиран у јулу и августу. Такође, у овим мјесецима највећи је број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама. У 2018. години, у јулу и августу евидентирано је 40 смртно страдалих лица (у јулу 15 и августу 25).

Негативан тренд настављен је и у 2019. години, што показује податак да је од 01. до 15. јула, у саобраћајним незгодама смртно страдало девет лица.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а нарочито на возаче, да се придржавају законских прописа, да брзину кретања прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.1 КОМЕНТАР

  1. Кажу да је за ову производњу потребно много струје.
    Када се зна да су код нас губици електричне енергије огромни и константа онда је јасно да монопол на зараду од дроге има само режим.
    Сва борба против дроге само је луткарска представа јер се нагодбама завршава.

Оставите одговор