На младима УСАИД остаје: Кува се Дејтон у подруму

Без икакве сумње се може предвидити будућност неке земље, у случајевима када васпитање и развијање своје омладине препусти странцима. У нашем случају окупатору. И то већ деценијама траје.

уторак, 16 јула, 2019 / 15:12

Када нешто у име будућности финансира агенција оних који су вас 1995. и 1999. године бомбардовали, односно Католички центар за помоћ, сасвим је сигурно да у том мултиетничком Дејтону саопштење долази искључиво латиницом. Овај пројекат који води рачуна искључиво да "сервиране информације" буду оне које вам сервира спонзор.

Рецимо, Дејтон ће бити нешто позитивно, нешто што је зауставило рат, а нећемо причати да је шездесетак надлежности из Српске, управо америчким притиском преведено под команду неоисламиста и мајоризатора у Сарајеву. Војска Републике Српске или пореска самосталност.

УСАИД, али и друге организације влада које контролишу државну заједницу Српске и Ефбиха, улажу за локалне прилике огромне количине новца у медије, пројекте који за циљ имају обликовање свијести младих, као и оне које се залажу за унитаризам, интеграције, мултиетничност и слично. Дакле, све оно што потпуно супротно, под истим бојама, заступају на Косову и Метохији.

Држава мора уочити проблем и одлучити како да им парира, иначе је кад одрасту ови који су сада нападнути, неће ни бити.

Дејтон у подруму, Рамбује на балкону

Обавјештавмо јавност да је у Подрум сцени "Бањалучког студентског позоришта" у јулу ове године неформална група НАмладиМА почела пробе за пројекат "Дејтон" који се реализује уз подршку кроз програм малих гранотва УСАИД-овог пројекта ПРОБудућност, који проводи ЦРС са партнерима.

У претходном периоду, пет младих ентузијаста који чине неформалну групу грађана "НАмладиМА" (Јелена Стојаковић, Ема Ћехајић, Анандо Ченић, Владана Савић, Рајко Марчета), осмислило је пројекат под називом "Дејтон", а који ће се реализовати у оквиру програма малих грантова УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

Кроз заједнички креативни рад младих на стварању представе "Дејтон", пројекат има за циљ да подстакне младе на креативно стваралаштво, промишљање и формирање властитих ставова, а не пасивно прихватање "сервираних" информација и ставова, као и увиђање да се кроз заједништво постижу најбољи и најкреативнији резултати.

У претходном периоду, чланови пројектног тима прикупљали су потребне информације кроз истраживање и процес учења. Осим студената који ће бити укључени у сам рад на представи укључиће се и професионалци из области режије, глуме, израде костима и дизајна, односно професионалци из оних области које су неопходне да би се извршило финално обликовање и повезивање представе у једну умјетничку цјелину.

Оно што је интересантно је да се сама представа неће радити по систему Станиславски, према којем је фокус на развоју реалних карактера на сцени, него по моделу Аугуста Боал-а, позоришног редитеља, писаца и политичара који је током педесетих година у Бразилу радио је на смањивању дискриминације одређених група, на сузбијању опресије и рјешавању социјалних проблема путем позоришта.

Кроз рад, учесници/це појединачно или у групи дефинишу проблеме које их лично дотичу, а тичу се заједнице којој припадају. То могу бити проблеми њима блиских особа, неке мањинске групе, или њихови лични проблеми са којим се суочавају. Након дефинисања проблема, он почиње да се постепено исказује позоришним језиком. Боал истиче да суштина овог метода није да покаже исправан одговор, већ да открије све могуће одговоре који се даље могу пропитивати.

Посматрачи/це много више науче кроз извођење иако је оно помало фиктивно, јер представља симулацију умјетничке праксе у реалности. Када се у реалности нађу у ситуацији која је слична оној која је испробана у театру, у људима се буди жеља да буду проактивни, јер се осјећају спремнијим и имају више самопоуздања приликом рјешавања конфликта.

Током наредног периода, чланове неформалне групе "НАмладиМА" очекује рад на постављању саме представе и њено премијерно извођење. Премијерно извођење представе биће уприличено у просторијама Бањалучког Студентског позоришта у септембру 2019. године. О тачном термину извођења, јавност ће бити благовремено информисана.1 КОМЕНТАР