Појачана контрола заштите на раду

Републичка инспекција рада и заштите на раду појачаће у наредном периоду инспекцијски надзор у области заштите на раду са посебним акцентом на кориштење личне заштитне опреме, најављено је данас из Инспектората РС. "С обзиром на то да нам предстоји период сезонских радова, а посебно интензивнијих грађевинских радова и радова у шумарству који спадају у категорију […]

четвртак, јун 2, 2011 / 14:19

Републичка инспекција рада и заштите на раду појачаће у наредном периоду инспекцијски надзор у области заштите на раду са посебним акцентом на кориштење личне заштитне опреме, најављено је данас из Инспектората РС.

"С обзиром на то да нам предстоји период сезонских радова, а посебно интензивнијих грађевинских радова и радова у шумарству који спадају у категорију најризичнијих и у којима се догоди највећи број тежих и смртних повреда на раду, апелујемо да се послодавци придржавају прописаних мјера безбједности и заштите здравља на раду. Kонтроле ће бити вршене у свим смјенама, у радне, али и нерадне дане", наведено је у саопштењу Републичке управе за инспекцијске послове.

Из Инспектората указују послодавцима да ће инспектори предузимати све законом предвиђене мјере и да неће толерисати оправдања за евентуално незаконито понашање.

"Обавеза послодавца је да обезбиједи да радна средина, средства за рад и средства и опрема за личну заштиту буду уређени, односно произведени и обезбијеђени да не угрожавају заштиту и здравље на раду. Послодавци су обавезни да осигурају услове за безбједан рад", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Закон о заштити на раду прописује казне за непоштивање одредаба закона у распону од 1.000 КМ до 15.000 КМ за правно лице, а за одговорно лицу у правном лицу од 150 КМ до 1.500 КМ.Оставите одговор