Стоунхенџ: Разријешена мистерија?

КАРДИФ- Антички камени круг Стоунхенџ доминира равницом Солзбери, на југозападу Енглеске, саграђен је око 3100. године прије Нове ере, а до сада нико није открио одакле су блокови донијети, како су транспортовани и чему су служили. Стоунхенџ се састоји од два концентрична круга и унутрашњег полукруга. У Велшком националном музеју у Кардифу, научници настоје да […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 14:27

КАРДИФ- Антички камени круг Стоунхенџ доминира равницом Солзбери, на југозападу Енглеске, саграђен је око 3100. године прије Нове ере, а до сада нико није открио одакле су блокови донијети, како су транспортовани и чему су служили.

Стоунхенџ се састоји од два концентрична круга и унутрашњег полукруга.

У Велшком националном музеју у Кардифу, научници настоје да подигну вео са те мистерије. Помоћу микроскопа доктор Ричард Бевинс стрпљиво и прецизно анализира узорак узет са каменог блока.

"Спољни круг, од веома великих блокова, донијет је из околине равнице Солзбери", каже Ричард Бевинс, истраживач Велшког националног музеја у Кардифу.

Двадесетих година прошлог вијека научници су открили да блокови унутрашњег круга потичу из покрајине Пемброкшајр, у Западном Велсу, на 240 километара од Стоунхенџа. Нико не зна како је тадашња цивилизација успјела да пренесе тешке блокове на ту даљину.

"Блокови унутрашњег круга и полукруга, такозвани блустоунс, имају двије до три тоне, дакле сувише су тешки за транспорт уз помоћ људи", каже Бевинс.

Анализирајући и упоређујући минерални састав камења Бевинс и његов тим закључили су да су блокови спољног круга донијети из ближег подручја у равници Солзбери, званог Пресели хилс.

Геохемичар са Универзитета Аберствит Ник Пирс анализирао је кристале циркона у узорцима камених блокова. Уз помоћ ласера топио је кристале и открио њихов хемијски састав.

"Узорци су били танке плочице. У њима смо идентификовали зрнца циркона и на њих усмјерили снажан ласер. Њихова пара прошла је кроз спектрометар који је анализирао састав минерала", објашњава Ник Пирс.

Пирс каже да је истраживање открило тачно мјесто са кога су блокови узети. На основу тога закључено је да су спољни блокови вјероватно транспортовани свега око 16 километара западно, до једне од увала на велшкој обали, а одатле морем до одредишта у равници Солзбери.

Нову теорију сада би требало да провјере археолози, али ово ново откриће је, како изгледа, за корак приближило научнике разоткривању мистерије Стоунхенџа – наводи "Дојче веле".Оставите одговор