Подвијање репа и прије годишњице напада у Њујорку – Бајден обећао повлачење из Авганистана, НАТО расправља о томе

Министри спољних послова и одбране земаља НАТО савеза састају се данас да би припремили први самит Алијансе са предсједником САД Џозефом Бајденом, остављајући по страни бурни однос са администрацијом Доналда Трампа.

уторак, јун 1, 2021 / 11:52

Министри ће разговарати о комуникеу чији се нацрт спрема за самит у Бриселу 14. јуна, у којем ће бити потврђено јединство савеза 30 земаља, уз фокусирање на пријетње и изазове у будућности.

"Ово је кључни тренутак за наш савез и нашу колективну безбједност. У свијету који је све конкурентији и непредвидљивији, потребно нам је трансатлантско јединство", саопштио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг уочи састанка, пренио је АП.

Најважнија тема о којој ће се водити дебата је окончање НАТО операција у Авганистану. Бајден је обећао да ће се америчке трупе повући из те ратом разорене земље до 11. септембра, али ће многи војници отићи и прије одржавања самита.

Међу питањима са којима се суочава НАТО су потези Русије када је ријеч о размјештању нових војних јединица у свом западном сектору, успон Кине и утицај на климатске промјене.

Остале теме су ракетна одбрана, сајбер и хибридне активности и употреба дезинформација.Оставите одговор