Пођимо на Јадовно – не дајмо да се заборави Покољ над Србима!

Са благословом Његовог Преосвештенства, Eпископа горњокарловачког г. Герасима, поводом осамдесет и друге годишњице од почетка Покоља, биће обиљежен "Дан сјећања на Јадовно 1941 – 2023." Без обзира што се ово стратиште данас налази ван граница Србије и Српске, сматрамо нашом дужношћу да његујемо културу сјећања и памћења на наше страдалнике, без обзира гдје су пострадали.

четвртак, мај 25, 2023 / 13:55

У суботу 01. јула 2023, над Шарановом јамом на Велебиту, четрнаесту годину за редом, са почетком у 11 часова, биће служен парастос за не мање од 38.010 православних Срба, побијених у комплексу логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг у периоду од 11. априла 1941. до 20. августа 1941.

Након парастоса, упутићемо се у правцу Смиљана, према цркви Св. Петра и Павла.

Наставићемо према Кореници и мјесту Пријебој гдје ће код Пријебојске јаме бити служен парастос православним Србима, убијеним, баченим у ту јаму. Та јама је евидентирана од стране покојног историчара др Ђуре Затезала али је Јадовничане до јаме, чија тачна локација није била позната, одвео сада већ покојни блаженопочивши Отац Далибор Танасић. Уз саму јаму, Јадовничани су 2019. године поставили и освештали Часни крст.

У току програма обиљежавања Дана сјећања, своје стихове ће говорити Ђурђица Драгаш.

Јама Голубњача код Пријебоја, котар Кореница. Називају је још и Пријебојска јама или Волашева јама. ФОТО: Јадовно 1941. / Д. Басташић

Одатле слиједи повратак кућама.

Удружење Јадовно 1941, учествује уз Епархију горњокарловачку као суорганизатор молитвеног окупљања уз ангажовање својих људских и техничких капацитета.

За учеснике из Р. Српске, биће обезбјеђен бесплатан превоз аутобусима али због ограниченог буџета и трошкова финансирања, молимо све оне који могу помоћи, да то и учине.

Молитвено сабрање на Велебиту је пријављено и одобрено од стране полицијских станица Госпић и Грачац, чији ће радници обезбјеђивати скуп.

-Заинтересовани за пут са подручја Бање Луке, треба да се јаве на тел.: +387 65 511 130 или путем електронске поште: [email protected] .

-Заинтересовани за пут са подручја Градишке, Кнежице, Козарске Дубице, Приједора и Новог Града, треба да се јаве на број телефона организатора пута, Славице Дрвенице: +387 65 964 433 или путем електронске поште: [email protected]

-Још увијек није извјесно да ћемо због високих трошкова превоза, пут са подручја Београда и Новог Сада моћи организовати аутобусима. Заинтересовани имају могућност да се сами организују за превоз властитим аутомобилима уз подјелу трошкова горива и путарина.

Свакако, податке о возилу (тип возила и број рег. табли) и возачу (име, презиме, број путне исправе и гдје је издата) треба доставити путем електронске поште: [email protected] или Вибер поруком на тел. број +387 65 511 130.

-Заинтересовани за пут са осталих подручја, могу да се јаве на број телефона удружења Јадовно 1941. у Српској: +387 65 511 130 или путем електронске поште: [email protected] ради координације плана путовања.Оставите одговор