Пивари траже заштиту домаће производње

БАЊА ЛУКА – Представници пиварске индустрије БиХ поручили су да ће озбиљно размислити да туже државу због штете коју годинама трпе због прекомјерног увоза пива који премашује 60 одсто укупне продаје овог производа у БиХ. Пивари подсјећају да су од почетка прошле године у више наврата захтијевали заштиту домаће производње, али да су заштитне мјере […]

четвртак, октобар 21, 2010 / 10:01

БАЊА ЛУКА – Представници пиварске индустрије БиХ поручили су да ће озбиљно размислити да туже државу због штете коју годинама трпе због прекомјерног увоза пива који премашује 60 одсто укупне продаје овог производа у БиХ.

Пивари подсјећају да су од почетка прошле године у више наврата захтијевали заштиту домаће производње, али да су заштитне мјере изостале.

Предсједник групације пивара Спољнотрговинске коморе БиХ Един Ибрахимпашић рекао је да је посљедњи пут у јулу од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ захтијевано да заштите домаћу производњу пива, што је предвиђено и Споразумом о слободној трговини, али да до данас ништа није предузето по том питању.

Он је навео да је нелогично да, и поред пет домаћих пивара, постоји велики увоз пива.

Према подацима Групације пивара СТК БиХ, у 2009. години у БиХ је увезено 1,4 милиона хектолитара пива, произведено је нешто више од 900 000 хектолитара, а извезено из БиХ 40 000 хектолитара пива.

(СРНА)Оставите одговор