Писмо Војислава Коштунице Уставном суду Србије

Поштоване судије Уставног суда Републике Србије,постоји више разлога који ми дају слободу да вам се обратим. Најприје и прије свега, у више различитих, а за земљу изузетно важних прилика, износио сам јавно свој став о уставним питањима. Мој став је био познат и када су усвајани по државу и српски народ погубни уставни амандмани који […]

понедељак, децембар 10, 2012 / 23:04

Поштоване судије Уставног суда Републике Србије,постоји више разлога који ми дају слободу да вам се обратим. Најприје и прије свега, у више различитих, а за земљу изузетно важних прилика, износио сам јавно свој став о уставним питањима. Мој став је био познат и када су усвајани по државу и српски народ погубни уставни амандмани који су претходили Уставу из 1974, а када је мој и ваш професор Михаило Ђурић због критике уставних рјешења отеран на робију.

Вама је ништа мање познато да сам се залагао и чинио све што је било у мојој моћи да Србија послије распада претходне државе буде уставно уређена земља, као што вам је познат и мој допринос у доношењу садашњег Устава Србије, кога ви као судије Уставног суда треба да штитите. Поменуо бих и своје учешће у веома важном приједлогу за оцјену уставности Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, о чему се Уставни суд већ изјаснио.

Тако долазимо и до приједлога Демократске странке Србије за оцјену уставности уредби Владе Србије које су засноване на бриселским „договореним закључцима“, заправо споразумима између Београда и Приштине, због чега вам се и обраћам. Увјерен сам да ћете због свих ових наведених разлога на прави начин разумјети и моју слободу да вам се обратим. Поменуте уредбе, по моме и не само моме мишљењу, са становишта међународног и нашег унутрашњег права, исцртавају, односно успостављају међудржавну границу између Србије и Косова и Метохије, заправо унутар Србије саме, између два дијела Србије.

У томе приједлогу који је подијнет Уставном суду 24. октобра 2012. изнијет је и подробно образложен захтјев да Уставни суд до своје коначне оцјене донесе привремену мјеру, заправо обустави извршење свих појединачних аката и радњи који су донесени, односно предузети на основу уредби о којима је ријеч. Како се пред очима цијеле наше јавности у најдраматичнијем смислу отворило питање да ли је уставно или није уставно успостављање интегрисаног управљања прелазима на административној линији са Косовом и Метохијом, само по себи се подразумијева да је ваша дужност да правовремено и у складу са Уставом одговорите на ово за нашу земљу и наш народ судбоносно питање.

Као судије Уставног суда ви најбоље знате да је питање границе прворазредно уставно питање, онако како је оно утврђено у члану 8. Устава Србије. Због тога сте пре свега ви данас позвани да одговорите и испуните своју дужност судија Уставног суда и донесете одлуку о захтјеву да се привремено забрани примјена наведених уредби, пре свега Уредбе о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија. Ако сматрате да су ове уредбе у складу са Уставом и да треба да се примјењују, сада је тренутак да то саопштите грађанима Србије.
Уколико сматрате да су ове уредбе противуставне, још је важније да сагласно вашој надлежности одмах донесете потребне одлуке како не би настале неотклоњиве штетне посљедице по државне и националне интересе. Нема никог другог осим вас који је позван и који може мјеродавно да донесе ту одлуку. Сигуран сам да сте свјесни да је свакако најгоре рјешење ћутање и избјегавање властите дужности и уставне обавезе. Очи наших грађана, очи српског народа упрте су у вас и чекају вашу одлуку.

У Београду 10. децембра 2012.
С поштовањем,
Војислав Коштуница0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор