ПИК: Хитно формирати Савјет министара

Управни одбор Савјета за провођење мира (ПИК) позвао је политичаре у БиХ на што хитније формирање Савјета министара БиХ и на дводневној сједници није дао високом представнику Валентину Инцку сигнал да се међународна заједница уплете у формирање власти на нивоу БиХ. Високи представник је данас на конференцији за новинаре, представљајући закључке ПИК-а, истакао да је […]

четвртак, јул 7, 2011 / 18:28

Управни одбор Савјета за провођење мира (ПИК) позвао је политичаре у БиХ на што хитније формирање Савјета министара БиХ и на дводневној сједници није дао високом представнику Валентину Инцку сигнал да се међународна заједница уплете у формирање власти на нивоу БиХ.

Високи представник је данас на конференцији за новинаре, представљајући закључке ПИК-а, истакао да је засједање било окренуто ка будућности, односно изазовима са којима се БиХ суочава у другој половини 2011. године.

"ПИК је утврдио три приоритета у наредном периоду. Први је очигледан, и то је формирање Савјета министара БиХ. Други је престанак оспоравања Дејтонског споразума, а трећи да се у БиХ искористи прилика коју пружа ојачано присуство ЕУ", рекао је Инцко.

Инцко је нагласио да је ПИК позвао политичке лидере на конструктивни дијалог како би се отворио пут ка формирању Савјета минситара БиХ и показала одговорна политика.

Високи представник и његов први замјеник Родерик Мур потврдили су да је Русија издвојила мишљење у коминикеу, у дијелу који се односи на осуду закључака Народне скупштине РС од 13. априла, који су за остале чланове ПИК-а неприхватљиви и представљају највеће оспоравање Дејтона од када је потписан.

"Тренутна криза је неутралисана. ПИК је, међутим, истакао да закључци Народне скупштине РС донесени 13. априла не ослобађају власти тог ентита обавеза у складу са Дејтоном, нарочито у смислу анекса 10 и четири, односно овлаштења високог представника и Устава", рекао је Инцко.

Он је напоменуо да је ПИК констатовао да од претходне сједнице није учињено ништа на испуњавању "пет плус два" услова и циља за транзицију ОХР-а.

"ПИК је дао до знања да политичка ситуација није само замрзнута, већ да су ствари озбиљније од недостатка напретка. Ситуација се у неким областима погоршава и страначки лидери то морају схаватити јер БиХ иде уназад, а остале земље у региону се крећу напријед, попут Хрватске која је добила одлуку да постане чланица ЕУ. Сличан напредак у наредним извјештајима о напретку очекујемо за Србију и Црну Гору", рекао је Инцко.

Он је додао да су политички директори поздравили именовање Питера Соренсена на функцију специјалног представника ЕУ.

"Увјерен сам да ћемо Соренсен и ја изградити ефикасан партнерски однос који ће нам помоћи да са новом енергијом рјешавамо проблеме са којим се БиХ суочава", рекао је Инцко.

Према његовим ријечима, ПИК је нагласио да улога високог предтавника по Дејтонском споразуму остаје непромијењена и да ће високи представник наставити са обављањем свог пуног мандата.

Високи представник је напоменуо да је конференција за новинаре након сједнице ПИК-а каснила због промоције брошуре у оквиру пројкета "Генерација БиХ за Европу". Инцко је рекао да је та данашња презентација уједно и његов посљедњи пројекат који је обавио у својству специјалног представника ЕУ.Оставите одговор