ПДП се жалио на ЦИК Суду БиХ

Партија демократског прогреса упутила је данас жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ на одлуку Централне изборне комисије БиХ да одбија захтјев за поновно бројање гласачких листића.

недеља, октобар 28, 2018 / 18:19

Сматрамо да је ЦИК учинила бројне пропусте, прекршила више законских одредби и у веома кратком року донијела одлуку да одбије захтјев ПДП-а за поновним бројањем гласова.

Жалбу на Одлуку о одбијању захтјева за поновно бројање гласова изјављујемо због битних повреда поступка, непотпуно и погрешно утврђеног чињеничног стања, као и погрешне примјене материјалног права од стране ЦИК-а.
ЦИК апсолутно није ушао у садржај нашег захтјева за поновно бројање гласдачких листића и у рекордном року од пријема нашег захтјева, за само неколико часова, што није својствено овој институцији, успио не само да одржи сједницу, него и напишу одлуку о одбијању. Из тога је јасно да је ЦИК унапријед припремио одлуку о одбијању, без читања и анализирања захтјева, што представља једну врсту политичког притиска на опозиционе странке у Републици Српској и све субјекте који се боре за фер, поштене и демократске изборе.

У објашњењу своје одлуке ЦИК је навео "образложење" да је захтјев ПДП-а за поновно бројање гласова "неоснован и паушалан, јер се на неважећем гласачком листићу не може утврдити са сигурношћу којој политичкој партији је дат глас". Овакво образложење може ући само у анале бесмисла, јер смо ми тражили поновно бројање управо да би утврдили да ли су неважећи гласачки листићи били заиста неважећи. Својим објашњењем ЦИК је заправо признао да су бројни празни гласачки листићи, којих је према званичним подацима ЦИК-а преко 50% само за ниво српског члана Предсједништва БиХ, заправо били попуњени, јер ЦИК у образложењу наводи да смо морали у свом захтјеву за поновно бројање гласова навести податке за кога су бирачи гласали на празним гласачким листићима?!

Такође, у свом захтјеву за поновно бројање гласачких листића, ПДП је навео тачно 229 бирачких мјеста гдје је дошло до повреде Изборног закона, док је ЦИК у свом образложењу навео само 2 бирачка мјеста, док се о осталим није изјашњавао.
Сматрамо да постоје основане сумње да појединци у Централној изборној комисији БиХ не желе да се утврди права истина о изборним резултатима и да су на овај начин постали саучесници у прекрајању бирачке воље.

Вјерујемо да судије Апелационог вијећа Суда БиХ требају чувати професионални и лични интегритет и да на њих не смије бити вршен политички притисак при одлучивању по нашој жалби.

Партија демократског прогреса неће одустати од свог захтјева и искористиће сва правна средства да истина и тачни резултати избора буду утврђени, пред свим домаћим и међународним инстанцама, како би сачували достојанство грађана и слободну вољу.

Информативна служба ПДП-а1 КОМЕНТАР

 1. Право ПДП-а је да туже било кога, или жале на неку одлуку суду БиХ. Ако сматрају да имају ваљаних разлога.
  Међутим, изнесене примједбе су благо речено, неозбиљне.

  И траже ни мање ни више него ново поновно ручно бројање свих листића. Њих 728.000 колико је бирача гласало у Српској.
  За један ниво, рецимо предсједништво БиХ или предсједника Српске, то је посао од неких годину дана, и да се обрађују листићи сваки дан и ради по 16 сати дневно.
  За скупштину Српске и парламент БиХ обрада иде спорије јер ваља обрадити и преференцијалне гласове. И то би за сва 4 нивоа било неких минимум 8 година рада. Да се ЦИК поломи од посла.

  Како написах, примједбе су смијешне. У реду, гдје је било повреде изборног закона, на тим гласачким мјестима је поновљено гласање. Ништа спорно. Међутим, ликови траже поновно ручно бројање за свих 2.240 бирачких мјеста.
  Чудни им резултати. Заправо, чудан им број неважећих листића. И то им је образложење. Ја тврдим, а већ смо то претресли, да је % неважећих листића за сваки ниво апсолутно објашњив. Напротив, за ниво предсједника Српске лично сам очекивао и више од тих 6,63% неважећих листића.
  Њихов кандидат Санивуковић у једном интевјуу поспрдно пропрати како је у Дрвару (није у Српској, али он је навео тај примјер) било 61% неважећих листића.
  Мислим, фина махалашка прича (оно „чуј 61% неважећих, јел ми то будале да у то повјерујемо“). Али зашто је чудан тај %? Кога ће Срби у Дрвару подржати за члана предсједништва? Могу само неког од хрватских или бошњачких кандидата. Итекако је у Дрвару очекивати такав или већи % неважећих листића.
  Исто важи ва бошњачка насеља у Српској када је у питању избор члана предсједништва из Српске који по изборном закону мора бити Србин. Истина, они јесу поновно добили упутства од својих централа у фед.БиХ да подрже Иванића, али их је доста и игнорисало тај избор. Самим тим и већи % неважећих листића у таквим насељима.

  Највећи апсурд да је ПДП профитирао аномалијама у постојећем изборном закону и прошли су, захваљујући компензацијским мандатима, прилично добро и за скупштину Српске и за парламент БиХ. Барем они би требали ћутати.
  Заостатак Иванића је и тако огроман, то вам је као да у кошарци изгубите 30 разлике и жалите се због пар судијских грешака гдје сте наводно оштећени.

  Како год, свако има право на своје виђење, и на жалбу, указати на примједбе, али треба имати и мјеру, не мораш бити кретен.

Оставите одговор