Патријарх српски борави два дана у Мостару

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће данас и сутра у Мостару поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која још није обновљена након потпуног рушења 1992. године.

субота, септембар 23, 2023 / 05:46

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске су навели да ће Света архијерејска литургија у Саборној цркви Свете Тројице бити служена сутра у 9.00 часова.

Посљедња патријаршијска литургија у Саборној цркви Свете Тројице служена је прије 90 година за вријеме патријарха Варнаве, подсјећају из Епархије.

Организатори овог догађаја су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и град Мостар.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић позвао је вјернике Мостара и Херцеговине дочекају патријарха вечерас у 19.00 часова испред Саборног храма.

Којић је раније рекао да је долазак Његове светости у Мостар од великог значаја за православне у долини Неретве и изразио наду да ће та посјета бити прекретница за завршетак обнове Саборне цркве.

Он је навео да ће патријарха Порфирије на Аеродрому Мостар данас у 12.00 часова дочекати Његово преосвештенство епископ захумско-херецговачки и приморски Димитрије и градоначелник Мостара Марио Кордић.

"Након тога патријарх долази у манастир Житомислић у 13.00 часова и позивају се вјерници да дођу и дочекају патријарха, затим иде у Пребиловце. Патријарх у Мостар долази у 16.30 часова гдје ће у Владичанском двору посјетити изложбу поводом 150 година од освештања Саборне цркве, затим ће обићи Стари град и задржати се кратко, те имати пријем у Градској вијећници у 18.00 часова", навео је Којић.

Он је рекао да ће сутра у 12.00 часова у хотелу "Мепас" бити организован и донаторски ручак за обнову Саборне цркве заједно са Градом Мостаром, те да очекује велики одзив.

"Позвани су високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости", истакао је Којић, додајући да су присуство потврдили предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић.

Саборна црква Свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара.

Саборна црква свете Тројице запаљена је 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.Оставите одговор