Паштровићи поручили: Не дирајте цркву и назад у Црну Гору

Рушење цркве Александра Невског на Светом Стефану тужан је и сраман догађај, а мјештани Паштровића неће одустати од њене обнове. Овако је црногорској влади поручено је са збора испред манастира Прасаквица код Будве, на којем се окупило око 150 људи. Као што су најавили већи број Паштровића окупљених у порти манастира Прасквица поручили су "јадној […]

понедељак, мај 9, 2011 / 08:00

Рушење цркве Александра Невског на Светом Стефану тужан је и сраман догађај, а мјештани Паштровића неће одустати од њене обнове.

Овако је црногорској влади поручено је са збора испред манастира Прасаквица код Будве, на којем се окупило око 150 људи.

Као што су најавили већи број Паштровића окупљених у порти манастира Прасквица поручили су "јадној Влади" да никада неће одустати од обнове храма Светог Александра Невског на Светом Стефану. Они су са збора оптужили да су за рушење одговорни поједини министри из Владе.

"Сазнали смо да је храм срушен да би било могуће да се одржи сједница Владе. Јадна је то Влада. Окупили смо се да пошаљемо поруку онима који су навикнули да руше светиње да им кажемо да смо ми научили да градимо. На нама је да будемо сложни, јаки и стрпљиви, а ако бог да већ имамо јасну стратегију за обнову храма", поручио је Илија Вуковић који се обратио испред окупљених Бокеља, који је током говора често прекидан узвицима окупљених "уа Црногорци", "фашисти", "проклети били" и "срам вас било", "усташе", "идите у Црну Гору".

Вуковић је окупљенима рекао да су извршиоци албанске националности и да су за ову прилику доведени са Космета.

Петар Кентера, предсједник одбора за обнову храма Александра Невског потврдио је да Паштровићи неће одустати од својих светих циљева.

"Ми никада нећемо одустати од градње храма. И нека знају да смо ми своји на своме" нагласио је он. Кентера је више пута прекидан овацијама. Позвао је мјештане на стрпљење понављајући да ће храмови бити обновљени, "иако су неке црне униформе, које подсјећају на тешке дане, данас на Светом Стефану"..

"Ми нећемо такав Свети Стефан, хоћемо тамо туризам и хоћемо слободан Свети Стефан. Сваки камен на Светом Стефану је старији од ове државе и ми нећемо дати наше светиње и наше Паштровиће ни по цијену живота", поручио је он.

Започети објекат уклоњен је у ноћи између суботе и недеље, а из црногорске Владе је саопштено је почела реализација закључака са посљедње сједнице, "чиме се дошло до најбољег рјешења, у интересу цијеле црногорске заједнице".

ДСС најоштрије протестује

Демократска српска странка најоштрије је осудила рушење цркве Александра Невског на Светом Стефану, које је показало, како наводе, сву насилност, примитивизам и бахатост црногорске власти.

"Рушење тек обнављеног вјерског објекта, под окриљем мрака, у недјељу, показује да је закон, па и европски стандарди којима се хвали власт, далеко од дукљанске идеологије коју суверено проводи бивши премијер Мило Ђукановић преко, очигледно најважнијег и најоданијег политичког партнера, Ранка Кривокапића", истиче у ДСС.

У саопштењу те странке наводи се да је чин рушења политичка демонстрација моћи предсједника Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, који је "услишио једну од највећих жеља предсједника црногорских националсоцијалиста, а то је да сруши барем једну српску цркву".

У ДСС сматрају да идеолошка сукобљавања највише користе Ђукановићу, који их вјешто користи и показује ко се у ствари пита у Црној Гори, а ко не може да састави Владу на чијем би требало да је челу.

"Рушење цркве показује и апсолутну немоћ премијера Игора Лукшића који је морао да одустане и од захтјева за разрјешењем непослушних СДП-ових министара и од сазивања Владе у пуном саставу", тврде у ДСС.0 КОМЕНТАРА

  1. Браћо Срби вријеме је да се устаје да се сачувају ове светиње!

    1. Тадића скинути са власти
    2. Паралалено са Тадићем и Додику одузети предсједничку играчку
    3. Ишамарати Ђукановића за овај сраман чин,
    4. Ујединити Србе ма гдје они били

Оставите одговор