Самит 48 најсиромашнијих земаља свијета у Истанбулу

Конференција 48 најсиромашнијих земаља свијета почеће данас у Истанбулу, а њен циљ је проналажење начина за смањење сиромаштва и глади у најнеразвијењим државама, у сарадњи са међународним партнерима. На петодневној конференцији се очекује учешће 10.000 представника, међу којима ће бити и генерални секретар УН Бан Ки Мун, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, предсједник Авганистана […]

понедељак, мај 9, 2011 / 07:52

Конференција 48 најсиромашнијих земаља свијета почеће данас у Истанбулу, а њен циљ је проналажење начина за смањење сиромаштва и глади у најнеразвијењим државама, у сарадњи са међународним партнерима.

На петодневној конференцији се очекује учешће 10.000 представника, међу којима ће бити и генерални секретар УН Бан Ки Мун, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, предсједник Авганистана Хамид Карзаи, као и ирански лидер Махмуд Ахмадинеџад.

На скупу ће бити ријечи и о једнакости полова.

Домаћин Турска, више пута је већ нагласила као предност своју стратешку позицију на размеђи Европе и Азије, јачање регионалне политике и снажан економски раст.

Турска годишње даје око милијарду долара у помоћи за сиромашне земље Балкана, јужне и централне Азије и подсахарске Африке, што је десетоструко повећања током последње деценије, према влади те земље.

Турска је, такође, платила путне трошкове за до 11 делегата из сваке од 48 земаља учесница конференције, на коју ће доћи и многе хуманитарне организације, посланици, академски радници и пословни људи.

Очекује се да најмање развијене земље понуде могућности за инвеститоре упркос томе што већину њих потресају грађански немири, болести и други проблеми.

Од 48 најсиромашнијих земаља, 33 су у Африци, 14 је у Азији, а на листи је и Хаити, који се налази у Средњој Америци.

Откако су УН пре 10 година увеле категорију најнеразвијенијих земаља на свијету, само су Ботсвана, Зеленортска острва и Малдиви успјели да се развију довољно да буду скинути са листе најсиромашнијих.

На листи најсиромашнијих земаља налазе се оне које имају годишњи приход по глави становника мањи од 905 долара, као и висок ступањ неухрањених, смртности дјеце и необразованих.

Последња слична конференција одржана је у Бриселу 2001, а домаћин је била ЕУ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *