Парастос на Купресу: Убијени прије рата, заборављени послије

У Новом Селу на Купресу данас је служен парастос и положени су вијенци на спомен обиљежје српским жртвама страдалим почетком априла 1992. године у нападу муслиманско-хрватских снага на српска села на овом подручју. Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је Срни након парастоса да још нико није процесуиран за ратни злочин […]

уторак, април 3, 2012 / 18:00

У Новом Селу на Купресу данас је служен парастос и положени су вијенци на спомен обиљежје српским жртвама страдалим почетком априла 1992. године у нападу муслиманско-хрватских снага на српска села на овом подручју.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је Срни након парастоса да још нико није процесуиран за ратни злочин над Србима на подручју Купреса и подсјетио да је Министарство унутрашњих послова РС недавно поднијело тужилаштву извјештај против седам лица за ове ратне злочине.

"Проблем непроцесуирања овог злочина је учешће регуларних и паравојних јединица Хрватске војске, а злочин је почињен прије међународног признања БиХ. Ови крајеви су опустјели, јер нема повратка Срба, што значи да је почињено етничко чишћење Срба на Купресу", истакао је Велимировић.

Велимировић је рекао да је према евиденцији надлежних тих дана убијено најмање 55 мјештана српске националности из села купрешке општине, док се 16 Срба воде као нестали који су били заточеници неколико логора и затвора на подручју Херцеговине и у сплитској "Лори".

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз рекао је Срни да, нажалост, још нико није одговарао за почињене монструозне злочине над Србима на простору Купреса.

"Нико још није одговарао за овај злочин, због тога што су ти злочини увели народе БиХ у крвопролиће и што су то догађаји који су одредили карактер рата у БиХ", истакао је Ћургуз.

Ћургуз је рекао да је сада проблематично да неко буде процесуиран за овај злочин, јер би тиме пао пројекат по коме су Срби извршили агресију на БиХ када је евидентно да је то учинила Хрватска и исценирала ратне сукобе на овим просторима.
Помен и годишњицу страдања српског народа на подручју Купреса организовали су Борачка организација Републике Српске и општинска Борачка организација Купрес у сарадњи са начелником општине Купрес.0 КОМЕНТАРА

  1. Купрес је општина у којој су Срби некада били најбројнији (90% руралних области биле су настањене српских живљем), страшни злочини почињени су на почетку рата у тој општини, врхунац усташког звјерства десио се у селу Доњи Малован.

Оставите одговор