Сутра одлука о предсједничким изборима у Србији

Предсједник Србије Борис Тадић најавио је да ће најкасније сутра бити познато да ли ће скратити свој мандат, послије чега би предсједница парламента, према уставној обавези, расписала предсједничке изборе. Предсједница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт сматра да је, са једне стране, рационално да сада буду расписани – јер ће цијели процес коштати мање, али […]

уторак, април 3, 2012 / 18:06

Предсједник Србије Борис Тадић најавио је да ће најкасније сутра бити познато да ли ће скратити свој мандат, послије чега би предсједница парламента, према уставној обавези, расписала предсједничке изборе.

Предсједница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт сматра да је, са једне стране, рационално да сада буду расписани – јер ће цијели процес коштати мање, али да, са друге стране, мандат предсједника није случајно пет година. Истовремени избори, каже, нису превише здрави за друштво и државу у цјелини.

Уколико сада не буду расписани предсједнички избори, директор Центра за нову политику Владимир Тодорић сматра да би Србија изгубила већи дио године, јер би се питање кампање поново поставило у другој половини – када би иначе морали да буду одржани.

Сличног мишљења је и аналитичар Ђорђе Вукадиновић, који је гостујући у "Оку" РТС-а, рекао да би расписивање предсједничких избора унијело динамику у, како је оцијенио, млаку, блиједу и апатичну досадашњу кампању.

Предсједник Републике Србије бира се на основу општег и једнаког изборног права на слободним и непосредним изборима, тајним и личним гласањем. Бира се на пет година.

Цијела територија Србије, заједно са бирачким мјестима у иностранству, је једна изборна јединица.Оставите одговор