Паралелно са конзулатом Турске: Коалиција НАДА тражи реакцију на одбијање химне Боже правде у неким школама Рашке области

Коалиција НАДА, коју чини Покрет обнове Краљевине Србије /ПОКС/, Демократска странка Србије /ДСС/ и 23 удружења грађана, затражила је реаговање државе на одлуку Бошњачког националног већа /БНВ/ да званичну химну Србије "Боже правде" не признају као државну.

четвртак, септембар 2, 2021 / 11:14

НАДА је оцијенила да је недопустиво одбијање муслимана из Рашке области да дјеци у школама пусте химну "Боже правде" на првом часу нове школске године, како је прописало Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Предсједник ДСС-а Милош Јовановић нагласио је да је Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије јасно дефинисао која је државна химна, као и њен текст, а да се закони морају поштовати подједнако на цијелој територији, саопштено је из ДСС-а.

Министарство просвјете, науке и технолошког развоја Србије је уочи нове школске године донијело одлуку да први школски час у свим школама на територији Србије започне интонирањем химне "Боже правде".

На то су се оглушиле руководства извјесног броја школа на подручју Рашке области.

Бојкоту химне претходила је одлука БНВ-а да званичну химну државе "Боже правде" не признаје као државну јер је, како је саопштено, "Бошњаци не доживљавају као државну, већ као националну химну српског народа".Оставите одговор