Казаз пушта Аваз: Иза Додика би стале скупштина и влада, Кина и Русија, смјена је пуста жеља

Позиви бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за смјену српског члана Милорада Додика су нереални, а о његовој смјени говоре они који су неспособни да артикулишу нову политику у БиХ и да створе нову визију дејтонске БиХ, рекао је политички аналитичар Енвер Казаз.

четвртак, 2 септембра, 2021 / 11:10

"Додик се у њиховим говорима представља као демонски непријатељ којег није могуће побиједити, него само уз помоћ међународне заједнице", истакао је Казаз.

Казаз је навео да тај дио међународне заједнице не би могао постићи сагласност око Додикове смјене са Русијом и Кином и не би могли савладати институције Републике Српске.

У изјави за "Дневни аваз" он је оцијенио да се међународна заједнице не би усудила ићи у Додику смјену, јер би се суочила са институцијама Републике Српске.

"Иза Додика би стали и Скупштина и Влада и сви политички субјекти у Републици Српској, као и дио међународне заједнице, са Русијом на челу. Једноставно, пусте жеље политичара малог калибра који не знају артикулисати институционалну политику која би се супроставила Додику", нагласио је Казаз, професор на Филозофском факултету у Сарајеву.

Он је указао да хајка на Додика неће уродити никаквим плодом и да може испунити само медије.

"БиХ је у озбиљном проблему, баш као и што су западне земље због БиХ у озбиљном проблему. Већину тих проблема треба рационално сагледавати, а не паролашки. Бојим се да се ми сада само паролашки односимо према величини тог проблема", констатовао је Казаз.