Парадајз лига: Брчански градски дерби

Јединство и Илићка из Брчког одиграли су свој први градски дерби у 12 колу друге лиге исток, а старији брчански клуб славио је са 1:0.

недеља, октобар 31, 2010 / 18:15

Има Брчко и трећег представника у другој лиги, Локомотиву, која најбоље стоји на табели, на 5. мјесту.

Али меч између Јединства и Илићке је посебно интересантан, јер је у питању дуел најстаријег брчанског клуба који је основан 1919. и клуба из избјегличког насеља Илићка, који је основан 2001. године.

Побједа старијег од 1:0, голом Мирка Васића из пенала. Утакмица досадна и неквалитетна, на крају зачињена прозивке гостујућих навијача ка управи и играчима. Сумња се да је утакмица пуштена, по систему 3 за 3. Гости боље стоје на табели, имају бољу екипу и били су фаворити. Ко зна, можда су комшијски односи ипак битни, дуга је сезона.

Вријеме за игру је било добро, барем за јесен, а на трибинама 600-700 гледалаца, разочараних игром. Поготово јер их је више бодрило Илићку, која једина има организовану групу навијача, Синдикат.

Ова група навијача бодри клуб од почетка, понекад претјера, па је било проблема у нижим ранговима такмичења, посебно на гостовањима. Нарочито јер нико није вјеровао управи Илићке да кад они гостују треба јачи полицијски надзор.

Легенда каже да прва утакмица Илићке никад није завршена. Пошто су на премијери губили 1:0, после изједначујућег поготка на терен су ушли гледаоци наоружани пивом и печењем, да прославе са својом дјецом.

Стадион у Брчком се гради већ годинама, пета година како су старе трибине раскопане и ничу нове, једна је већ готова а за другу полако.

Фудбал у Брчком је у тешкој були. Прилично велик град нема клуб ни у првој лиги Републике Српске, а Јединство је некада било претендент на прво мјесто и титулу купа РС. Дистрик не даје паре, тек неку сићу, и тако ће остати док је актуелна управа на мејсту гдје је сад. Исти су мислили да угасе клуб и оснују нови, да би се ослободили дугова, па одгодили ову замисао.

Илићка стоји стабилније, али нема већих амбиција, сем да се задржи у другој лиги. Борба за средину табеле и опстанак оба клуба се наставља.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *