Куга је стара више од 2.600 година и долази из Азије

Куга је болест стара 2.600 година и потиче из Азије, вјероватно из Кине, саопштила је екипа научника у најновијој студији. Научници су успјели да реконструишу географско порекло болести на основу 17 комплетних генома бактерије куге. Куга је најчешће смртоносна болест уколико се не лијечи. Преноси је бактерија (yersenia pestis), коју најчешће преносе глодари. Према истраживању, […]

недеља, октобар 31, 2010 / 22:28

Куга је болест стара 2.600 година и потиче из Азије, вјероватно из Кине, саопштила је екипа научника у најновијој студији.

Научници су успјели да реконструишу географско порекло болести на основу 17 комплетних генома бактерије куге.

Куга је најчешће смртоносна болест уколико се не лијечи. Преноси је бактерија (yersenia pestis), коју најчешће преносе глодари.

Према истраживању, куга је стара више од 2.600 година и дошла је у западну Европу пре више од 600 година. Најкасније је стигла у сјеверну Америку и Мадагаскар у 19. вијеку.

Молекуларни подаци су омогућили да се утврди долазак куге у САД преко Кине и Хаваја, као и ширење заразе из лука у Сан Франциску и Лос Анђелесу. Према тим подацима, извор заразе су централна Азија и Кина.

Када се појавила такозвана црна куга од 1347. до 1351. године, та болест се проширила по Азији, Европи и Африци и сматра се да је тада умрло око 100 милиона људи у свијету.

У студији су учествовали научници из Њемачке, Кине, Велике Британије, Мадагаскара и САД.Оставите одговор