Папа основао савјет за реформу капитализма

У Риму је основан Савјет за инклузивни капитализам, историјско ново партнерство између највећих свјетских компанија и Ватикана. Власници и менаџери компанија с више од 200 милиона радника из 163 земље, под моралним вођством папе Фрања и кардинала Питера Турксона, одлучили су да се заложе за темељну реформу капитализма, преноси хрватски Телеграм.

понедељак, децембар 14, 2020 / 13:12

То, како наводе, значи изградњу праведнијих, свеобухватнијих и одрживих економских темеља, који ће учинити капитализам мање социјално и еколошки штетним, за добро цијелог човјечанства. Чланице Савјета сложиле су се да капитализам треба претворити у "свеобухватнији инструмент за цјеловито људско благостање”.

Међу оснивачима су шефови компанија попут Банке Америке, БП, ЕY, Џонсон & Џонсон, Сејлсфорс и Виса. Чланице су и инвестиционе групе Калперс, Стате Стреет и ТИАА, заједно с Фордовим и Рокефеллеровим фондацијама, главним секретаром ОЕЦД-а Анхелом Гуријом и Марком Карнијем, посебним изаслаником УН-а за финансирање климатских промјена.

Обраћајући се члановима Савјета , папа Фрањо је истакао како је "хитно потребан економски систем који је поштен, поуздан и способан да одговори на најдубље изазове с којима се суочава човјечанство и наша планета”. "Прихватили сте изазов тражећи начине да капитализам постане свеобухватнији инструмент цјеловите људске добробити”, казао је он.

Поглавар Римокатоличке цркве посебно је оштро критиковао, како преноси Телеграм, идолопоклонство остваривања профита као једином сврхом пословања, називајући неспутано слободно тржиште "ђаволском балегом.”

Марси Фрост, извршна директорица Калперса, обећала је да ће њен калифорнијски пензиони фонд и остали оснивачи савјета служити као инфлуенсери који ће настојати да наговоре компаније с којима сарађују, да се укључе у рад Савјета. Фрост очекује да ће иницијатива донијети значајне промјене везане за заштиту животне средину, социјалну политику и управљање фирмама.

Лин Форестер де Ротшилд, оснивачица Савјета и управљачка партнерка Инклусиве Капитал Партнери изјавила је да је потребна хитна акција како би се реформисало тржиште капитала. Утврдила је да је капитализам омогућио велики глобални просперитет, али је такође оставио иза себе пуно сиромаштва, довео је до деградације планете и да је изгубљено повјерење у друштву.

"Овај Савјет ће слиједити упозорење папе Фрања да ваља слушати вапаје сиромашних земаља и људи како би се одговорило захтјевима друштва за праведнијим и одрживијим моделом раста.”Оставите одговор