Пакистан од Кине набавља борбене авионе

Кина ће испоручити Пакистану додатних 50 борбених авиона договорено је током посјете премијера Јусуфа Раза Гиланија Пекингу, потврдио је данас званичник пакистанског ваздухопловства. Споразум је постигнут на крају четвородневне посјете која се одликовала истицањем присних веза Пакистана и Кине, за разлику од повећане тензије Исламабада са Вашингтоном после убиства Осаме бин Ладена. Говорећи под условом […]

петак, мај 20, 2011 / 18:11

Кина ће испоручити Пакистану додатних 50 борбених авиона договорено је током посјете премијера Јусуфа Раза Гиланија Пекингу, потврдио је данас званичник пакистанског ваздухопловства.

Споразум је постигнут на крају четвородневне посјете која се одликовала истицањем присних веза Пакистана и Кине, за разлику од повећане тензије Исламабада са Вашингтоном после убиства Осаме бин Ладена.

Говорећи под условом да му се не помиње име, пакистански званичник је потврдио договор о испоруци авиона ЈФ-17 вишеструке намјене с једним млазним мотором, који су заједнички развили Кина и Пакистан. Он није навео детаље о цијени нити рок испоруке, јавио је АП.

Познат у Кини као ФЦ-1 Сиаолонг, стручњаци кажу да је овај авион понуђен за извоз по релативно ниској цијени од око 15 милиона долара и тако постао примамљива замена за већ застареле летилице – руски МиГ-21 и амерички Нортроп Ф-5 Тајгер.

За сада није било званичне потврде ових навода. Програм ЈФ-17 „Тандер” започет је још 1999. и има за циљ смањење пакистанске зависности од западних компанија у авијацији.

Пакистан је првобитно наручио 150 ЈФ-17 с могућношћу повећања на 250 авиона. Данас поменутих 50 „Тандера” су вјероватно део те веће поруџбине.

Војна сарадња је главни аспект односа који Пакистан и Кина обично оцјењују „пријатељством за сва времена”, а што је ових дана у више наврата истицао и премијер Гилани.

Током посјете Кини Гилани се састао са највишим кинеским функционерима и присуствовао потписивању три споразума, о економској и технолошкој сарадњи, банкарству и сарадњи у рударству.Оставите одговор