Озонске рупе сличних димензија изнад Арктика и Антарктика

Научници су упозорили да је обим озонских рупа изнад Арктика и Антарктика по први пут сличних димензија због комбинације кретања вјетра и интензивне хладноће. У научном извјештају објављеном данас наводи се да је огромна рупа која се ове године појавила у заштитном омотачу изнад Арктика највећа икад забиљежена на сјеверној хемисфери, али и да није […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 18:03

Научници су упозорили да је обим озонских рупа изнад Арктика и Антарктика по први пут сличних димензија због комбинације кретања вјетра и интензивне хладноће.

У научном извјештају објављеном данас наводи се да је огромна рупа која се ове године појавила у заштитном омотачу изнад Арктика највећа икад забиљежена на сјеверној хемисфери, али и да није настала људским активностима.

Према извјештају, рупа се појавила изнад сјевера Русије, дијелова Гренланда и Норвешке, што значи да ће људи у овим областима бити изложенији већем степену ултраљубичастог зрачења.

"Степен уништење озонског омотача изнад Арктика почетком 2011. године по први пут од почетка биљежења је у рангу са оштећењем изнад Антарктика", наводе научници предвођени Глоријом Мени из лабораторије у Пасадени, у Калифорнији.

Озонска рупа изнад Арктика увијек је била много мања и тако је било све до марта ове године, када је примијећена комбинација изузетно јаких вјетрова и интензивно хладних температура високо у атмосфери, чиме су створени идеални услови за већ присутне хемикалије хлора који уништава озон.Оставите одговор