Овце из Витеза донијеле бруцелозу у Братунац

Након што је утврђено да је код једног броја оваца које су пристигле донацијом из Витеза на подручје општине Братунац откривена бруцелоза и кју грозница, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је упутило надлежне службе на терен, које су ефикасно провеле прописане ветеринарске мјере.

среда, јануар 24, 2018 / 22:53

Ради се о донацији од 420 оваца у 20 газдинстава, а у свако од њих је донирано по 20 оваца и један ован.

Бруцелоза и кју грозница откривене су код 16 оваца на једном имању на подручју Братунца и те овце су еутанизиране и нема даљег ширења болести.

Овце су осим у општину Братунац стигле путем донације из Витеза, која је стигла на адресе 20 газдинстава у општинама Милићи, Братунац, Сребреница, Угљевик, Рогатица и Зворник, а након што је утврђено да је један број оваца заражен бруцелозом и кју грозницом, те овце су еутанизиране.

Када су у питању остале овце од укупно 420 донираних, надлежне ветеринарске организације су утврдиле да немају здравствених проблема.

Ветеринарске службе ће наставити са епидемиолошким испитивањима и контролом на свим газдинствима у које је пристигла донација.Оставите одговор