Умрла Урсула Ле Гвин

Америчка списатељица Урсула Ле Гвин за коју се сматра да је један од најзначајнијих савремених писаца научне фантастике, преминула је у 89. години, саопштила је данас њена породица.

среда, јануар 24, 2018 / 23:55

Као плодни писац, Урсула Ле Гвин је објавила неколико збирки кратких прича и поезије као и књиге за дјецу, али су јој дјела фантастике донијеле свјетску славу и продају неколико милиона књига.

Први који је одао пошту списатељици, која је преминула у понедјељак, је њен чувени колега Стивен Кинг, који је рекао да је она „једна од највећих писаца“.

Кинг је рекао да је Урсула Ле Гвин била не само списатељица научне фантастике, „већ и икона књижевности“.Ле Гвинова се прославила књигом „Лијева рука таме“, која је постала класик жанра научне фантастике.

Написала око 20 романа у којима истражује људску природу према разним ситуацијама и различитим свјетовима.Освојила је четири награде Небула, једно од најзначајнијих признања за дјела научне фантастике и једну Свјетску награду за фантастику (Wорлд Фантасy Аwард).

Написала је серију књига о Земљоморју, међу којима „Чаробњак Земљоморја“, „Гробнице Атуана“ и „Други вјетар“, а међу најпознатијим дјелима су „Човјек празних руку“, „Планета изгнанства“, „Град утвара“, „Техану“ и „Свијет се каже шума“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *