Отворено писмо Милораду Додику поводом Пројекта Музеја настанка и развоја Републике Српске

Господине Додик, пошто видим да моја писма упућена Вама нису ни стигла до Вас, морам овако да се обратим са само јединим питањем: Да ли су нашој држави и друштву потребни ови пројекти,само тражим одговор ДА или НЕ?

понедељак, октобар 25, 2021 / 16:38

ПРОЈЕКАТ МУЗЕЈА
,, НАСТАНКА И РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ "

Поштовани предсједавајући, господине Додик,

Није баш уобичајено, али није ни за чудити се што Вам се обраћам на овакав начин.

Прије свега дозволи те да Вам се представим. Зовем се Ђорђе Кардум, рођен 12.10.1988. године у Сарајеву, становник сам општине Пале, држављанин Републике Српске, по занимању дипломирани новинар и политиколог. Од мајке Данице (магистра фармације) и оца Драгана (машинског инжињера), бораца и стваралаца Републике Српске.

Самоиницијативно и уз подршку општинских власти општине Пале, организовао сам по први пут прославу 9. јануара, Дана Републике Српске на Палама 2016. године. Поводом рођендана Републике поред свечаних активности, парастоса и полагања цвијећа на спомен обиљежја организована је прва изложба под називом,, ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА ИЗ ПЕРИОДА НАСТАНКА И РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ", која прати период од њеног настанка до дана данашњег.

Отварању изложбе присуствовало је више од 500 званица, међу којима представници Народне скупштине Републике Српске, већи број градоначелника и начелника општина, посланици, чланови академске заједнице предвођени ректором и деканима више факултета Универзитета у Источном Сарајеву , представници Борачких организација сарајевско-романијске регије, истакнути представници политичког, дипломатског, војног, привредног, јавног, научног и културног живота Источног Сарајева, црквени великодостојници као и грађани из читаве Републике Српске.

Након рекордне посјећености на званичном отварању, изложбу су у наредном периоду све до 20. јануара 2016. посјетиле на хиљаде грађана, организованих група, високих званичника, културни радници и умјетници из читавог региона, организоване посјете основних и средњих школа као и велики број туриста учинили су ову изложбу најпосјећенијим културним догађајем у историји општине Пале.

Посјетиоци су по први пут имали прилику да на једном мјесту виде све оно што се не може видјети на интернету, прочитати у књигама нити видјети на телевизији. Изложба је даље организована широм Републике Српске, у почетку чинило се, са великим сензибилитетом и подршком са свих нивоа власти.

На позив начелника општине Пале господина Бошка Југовића, а по налогу председника Републике Српске поводом 9.јануара 2018.године поново је организована изложба о настанку Републике Српске. Током њеног трајања разматрана је и (бар сам ја био тако информисан) донешена одлука о изградњи музеја Отаџбинског рата на Палама. На сједници Владе Републике Српске одржане 7. јуна 2018. године Влада је одобрила 500.000 КМ за градњу музеја, изјавио је то тада министар финансија Зоран Тегелтија.

Имам потребу да нагласим да је идеја о овом пројекту лично покренута од стане мене Ђорђа Кардума и прије господина Бошка Југовића и предходног начелника њен нуклеус, творац и покретач сам лично ја,Ђорђе Кардум. Да напоменем приликом полагања камена темељца за музеј на Палама нисам био ни обавјештен, а камо ли позван од стране начелника Југовић Бошка. Комплетна идеја не само о овом музеју, него њих три, покренуо сам самоиницијативно и без ичије подршке.

Прије пет година, тачније јануара 2016. године, господина Бошка Југовића сам упознао са пројектом, као и његове предходнике на којем радим већ пуних 15 година покретања и оснивања музеја стварања Републике Српске, музеј Зимских олимпијских игара ЗОИ 84′ као и етнографски музеј.

Господине Додик, пошто видим да нисте упознати са мојим пројектима, који су од круцијалне важности, који су темељ наше државе и друштва, молим да ово моје писање не буде узалудно. Пошто видим да моја писма упућена Вама нису ни стигла до Вас морам овако да се обратим са само јединим питањем: Да ли су нашој држави и друштву потребни ови пројекти,само тражим одговор ДА или НЕ?

Дуги низ година разни политички субјекти су се китили туђим перјем стављајући се испред ових пројеката. Ја сам много дао и дајем за ову државу коју су моји родитељи градили.

Поштовани предсједниче, желим да истакнем да се послије прве изложбе одржане 2016. године на Палама, за пројекат чуло и изван граница Републике Српске, те да сам добио понуде и приједлоге да продам ескпонате или да реализујем овај пројекат на комецијалној основи изван Републике Српске, што сам категорично и одбио, јер пројекат желим да реализујем у својој матичној држави.

Нажалост немам могућности, а сматрам да нема ни потребе, да овај пројекат реализујем сам. Према мом мишљењу ради се о пројекту од ширег друштвеног значаја.

Не кријем да кроз пројекат "МУЗЕЈА НАСТАНКА И РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ", желим јавности да представим своју колекцију која броји на хиљаде аутентичних, јединствених и непоновљивих експоната које сам током претходних 15 година марљиво прикупљао, куповао и на друге континенте путовао у потрази за њима. Моја колекција је процијењена на неколико стотина хиљада марака.

Морам да нагласим да овдје није ријеч о пројекту малих размјера (неколико стотина квадрата изложбеног простора) или спомен соби. Овдје је ријеч о капиталном пројекту који захтјева на хиљаде квадрата изложбеног простора. Тачније за овај пројекат могу да попуним 5.000м2 празног простора.

Не морам да наглашавам да је ријеч о експонатима од круцијалне важности за Републику Српску, експонатима који се више не могу нигдје наћи, видјети на интернету, телевизији или прочитати у новинама. Ови експонати су темељ настанка Републике Српске.

Дао сам и дајем велики допринос у очувању националног, културног и духовног идентитета Срба у Републици Српској, а и шире.

Господине предсједниче, ко не поштује себе и не познаје своју историју, не заслужује ни да га други поштују.
Сматрајући себе родољубом, патриотом, мирнодобским борацем за нашу Републику Српску дао сам и дајем свој допринос очувању идентитета ове земље, те сматрам да би било прородно да ова наша држава буде уз мене (тј. ја уз њу) те да се реализује овај пројекат како доликује. Желимда истакнем да не тражим него нудим пројекат својој држави, своме народу, борцима који су животе уградили у темељ нашег дома који се зове Република Српска .

Својим дугогодишњим радом, залагањем и материјалним одрицањем створио сам својеврстан споменик у виду изложбе/музеја. На понос српскоме народу и Републици Српској. Да се не заборави, да опомене, да подсјети, да усмјери, да васпита.

Стим у вези обраћам Вам се у нади да ће моје писање доћи до Вас и да ћу на њега добити одговор.

Већ дуже времена немам никакву информацију о градњи музеја на Палама и да ли ће моји експонати пронаћи мјесто у том музеју иако сам главни иницијатор и покретач њега био ја. Нити сам обавијештен био о полагању камена темељца, нити имам било какву информацију какав је мој статус у цијелом пројекту иако сам ја покретач комплетног пројекта.

Знам да је држава оптерећена многим битним стварима, да је пандемија изазвана корона вирисум пореметила многе планове, да је статус бораца лош, да се морамо бавити другим стварима него музејима ,али о овим стварима се требало одавно позабавити. Чекао сам пуно,бирао вријеме,пратио догађаје,кад и како да објелоданим себе и своје пројекте, па ево дошло је вријеме.

Уз слогане које свакодневно слушамо или од 9.јануара до Видовдана ,,МИСЛИ НА ОТАЏБИНУ – СВОЈИМ КОРАКОМ – ЗА ЉЕПШУ СРПСКУ – БРАНИМО ИСТИНУ, НЕ ДАМО СРПСКУ – ЊЕГОВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ, ЧУВАТИ И ЈАЧАТИ СРПСКУ – СРПСКА ТЕ ТРЕБА "ја сам мислио на отаџбину, и сјећао се и радио на томе да се не забораве славни дани прошлости и био на бранику ње кад год је за то било потребно и у поплавама, пожарима, разним другим акцијама и насртајима био сам уз њу. Ево и данас стојим ту уз њу.

Лично сматрам да је нашој држави потребан овакав пројекат. Чак сматрам, не морате се са мном сложити, да се ради о пројекату од виталног националног интереса. Пројекат који има за циљ промоцију Републике Српске, упознавање будућих нараштаја са генезом настанка Републике Српске и да покаже све вриједности како је стварана,, прва српска држава" са друге стране Дрине. Пројекат који је темељ наше државе.

Државе коју смо сви стварали, стварамо и из које не желим и не треба да идемо. Овдје је ријеч о јединственим пројектима да Република Српска, општина Пале могу да добију три различита музеја за којима су потребни објекти, а не спомен собе од неколико квадрата, као што су то идеје појединаца. У протеклих шест година мандата господина начелника Бошка Југовића становници Пала, а и грађани Републике Српске су ускраћени за те велелепне музеје који би красили како Општину Пале тако и читаву Републике Српске.

Молим Вас да ово моје писмо схватите као вапај очајника који би желио да уради нешто од интереса за ово друштво и државу али не наилази на адекватну подршку оних чији би посао требао бити да воде рачуна о оваквим стварима. Мени је најлакше екпонате продати и отиђи одавде, али ме родитељи нису тако васпитали.Оставите одговор