Отворена зграда факултета у Бијељини

БИЈЕЉИНА – Нова зграда Центра за високошколско образовање у Бијељини, у коме ће бити смјештени факултети источносарајевског универзитета са сједиштем у Бијељини отворена је данас уз присуство великог броја званица из политичког и културног живота Семберије и Српске. Студентима и професорима педагошког, факултета пословне економије, као и и бијељинским одјељењима правног и економског факултета, биће […]

петак, јануар 29, 2010 / 13:12

БИЈЕЉИНА – Нова зграда Центра за високошколско образовање у Бијељини, у коме ће бити смјештени факултети источносарајевског универзитета са сједиштем у Бијељини отворена је данас уз присуство великог броја званица из политичког и културног живота Семберије и Српске.

Студентима и професорима педагошког, факултета пословне економије, као и и бијељинским одјељењима правног и економског факултета, биће на располагању 3.600 квадрата корисне површине зграде, чиме је ријешен проблем недостатка адекватних просторија за обављање академске наставе у Бијељини.

Нова зграда уз добар распоред може ријешити проблем недостатка простора за више од 4000 студената на државним факултетима у Бијељини, али данас није била довољно пространа за све званице које су присуствовале званичном отварању, започетим вјерском церемонијом освећења објекта, које је обавио епископ зворничко – тузлански Василије.

Сва гужва није пријала владики Василију, који се пожалио да не може да се надвикује са остатком скупа, а у говору након освећења приговорио окупљенима на нетолеранцији и недостатку културе.

Након пресјецања црвене траке који су заједничким снагама обавили министар просвјете у влади Српске Антон Касиповић, начелник Бијељине Мићо Мићић и рекотор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић, скуп се преселио амфитеатар, у коме се присутнима обратио тројац задужен за сјечу траке.

Изградња зграде Центра у Бијељини је почела још 2003. а завршена и технички предата Универзитету средином 2008. а у функцију је стављена након опремања за које је средства, након првог неуспјелог тендера, издвојило министарство просвјете.

Центар за вискошколско образовање у Бијељини је највећа инвестиција у сектору образовања, које је у потпуности својим средствима изградила једна локална заједница у БиХ, утрошивши на изградњу 8,5 милиона, нешто мање од милион за уређење окружења и пристипа згради.

За њено опремање је утрошено 800.000 марака које је обезбједило министарство просвјете, и управо се на одлагање тог дијела обавеза односило односило прво питање новинара министру Касиповићу.

Прије тога, Касиповић је у говору присутнима истакао да није задовољан, већ и срећан што је један овакав објекат завршен, истичући да више нема заговорника идеје о само једном Универзитету у Српској.

Пренио је и поздраве, прије свих предсједника Народне Скупштине Игора Радојичића, као и осталих посланика "који су се живо интересовали како теку радови у Бијељини, и када ће зграда факултета бити завршена".

Уз наглашено потискивање својих, а истицање заслуга премијера Српске, Касиповић је побројао све помаке и отворене школске објекте у Српској и поручио да никада неће рећи да је довољно оно што се издваја за просвјету, али и да се издваја онолико колико тренутне прилике омогућавају.

Бијељински начелник Мићо Мићић је у свом говору нагласио да се нада да долази вријеме у коме ће се у Бијељину долазити и по знање, а не само по храну. Након истицања да је Бијељина у протеклом периоду од свих општина највише улагала у школство, Мићић се јавно захвалио бившем начелнику Бијељине Драгомиру Љубојевићу, за чијег мандата је започета градња Центра, на храбрости да започне један тако крупан пројекат.

Ипак, већи дио свог обраћања Мићић је говорио о ономе што бијељини у области образовања треба и ономе шта се планира урадити, па је споменуо градњу још једне школе, обданишта, као и наставак уређења окружења Центра.Оставите одговор