Довиђења до нове пандемије

Порука из наслова се могла прочитати између редова саопштења швајцарске фармацеутске компаније "Новартис", поводом отказивања наруџби вакцина против вируса грипа типа А Х1Н1, од стране европских влада. "Новартис“ је упозорио владе да не отказују већ договорене поруџбине јер ће сљедећи пут када буде нека пандемија поуздане земље имати приоритет. А ко се смије кладити да […]

петак, јануар 29, 2010 / 16:27

Порука из наслова се могла прочитати између редова саопштења швајцарске фармацеутске компаније "Новартис", поводом отказивања наруџби вакцина против вируса грипа типа А Х1Н1, од стране европских влада.

"Новартис“ је упозорио владе да не отказују већ договорене поруџбине јер ће сљедећи пут када буде нека пандемија поуздане земље имати приоритет. А ко се смије кладити да нових "пандемија" неће бити? Умало да се и ово омакне представницима фармацеутске индустрије.

У уторак је објављено да је Влада Србије раскинула уговор са "Новартисом" и отказала наруџбе. Министар здравља Србије Томица Милосављевић је рекао да је плаћено 857.500 испоручених доза вакцине и да их они више неће набављати, а према уговору Србија је требала увести три милиона доза вакцина против вируса грипа типа А Х1Н1.
Још се не зна да ли ће Србија да плати пенале послије обуставе увоза и раскида уговора са швајцарским произвођачем, каже Свјетлана Вукајловић, директор Републичког завода за здравствено осигурање.
"Питање накнаде штете остаје отворено и то неће бити ријешено још неко вријеме. Међутим, тај проблем имају и већина држава у Европи. Још увијек чекамо шта ће "Новартис“ одлучити, али се надамо да нећемо платити никакве пенале ", каже Вукајловићева.
Данијел Васела, директор "Новартиса“, рекао је да вакцине које су испоручене "треба да буду задржане и треба да буду плаћене“. "Ми имамо уговоре који су правно обавезујући за обе стране", рекао је Васела, који је почетком недјеље поднио оставку на мјесто директора "Новартиса“, упркос томе што је та компанија, захваљујући и вакцинама против грипа А-Х1Н1, у протеклом тромјесечју остварила раст профита од 50 одсто. Ипак, Васела ће остати на мјесту предсједника швајцарске компаније.
Да подсјетимо, у Србији су потврђена 692 случаја обољевања од грипа. Регистровано је 79 смртних исхода. Вакцинисано је укупно 149.862 особе, а одзив школске дјеце за вакцинацију слаби из дана у дан, кажу епидемиолози.
РС: Вакцине стижу почетком фебруара
У Републици Српској укупан број обољелих од новог грипа до сада износи 495, а двије особе су умрле од посљедица које се могу директно повезати са новим вирусом. Укупно 33 пацијента тренутно је хоспитализовано због инфлуенце Х1Н1 и обољења сличних грипу, а од 19 хоспитализованих у Бањој Луци један се налази на одјељењу, а 18 у такозваној дневној болници. У Јединици интензивне медицине Клиничког центра један пацијент је на респиратору.
Из Института за заштиту здравља РС саопштено је данас да за посљедња 24 часа није регистрован ни један случај новообољелих од новог грипа.
Што се тиче "наше" вакцинације из Министарства здравља и социјалне заштите РС нам је саопштено да "Министарство редовно прати ситуацију и активности које се предузимају у вези пандемије новог грипа типа А Х1Н1, како у свијету тако и у региону."
Ово Министарство је мишљења да се ситуација, у којој је у Републици Српској тренутно дошло да пада броја особа које се пријављују као обољели од новог грипа типа А Х1Н1, не може узети као коначна. У вези с тим, "Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће да спроводи даље активности с циљем третмана обољелих, као и превенције даљег ширења новог грипа типа А Х1Н1", рекли су за Фронтал.рс у Служби за односе с јавношћу у поменутом министарству.
Очекује се и да ће прва количина од 30.000 доза вакцина против новог грипа типа А Х1Н1, у Републику Српску стићи крајем јануара, односно почетком фебруара 2010. године, а даља набавка вакцина против новог грипа вршиће се у складу са потребама, односно препорукама стручњака из ове области.
Напомиње се да је планирано да се вакцинација против новог грипа типа А Х1Н1 спроводи на добровољној основи, тако да ће свако од особа/дјеце којима буде препоручена наведена вакцина имати могућност да се самостално или у складу са одлуком старатеља, одлучи да ли ће или не примити препоручену вакцину. Из Министарства су додали и да постоји могућност да се неће набавити сва количина планираних вакцина против новог грипа, како је то било планирано раније, ако одзив грађана буде низак.
СЗО на "оптуженичкој клупи" у Стразбуру
Члан Одбора Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПС СЕ) за социјална, здравствена и породична питања, Британац Пол Флин, задужен за извештај ПС СЕ о разлозима за проглашење пандемије, подсјетио је у понедјељак, на саслушању званичника Свјетске здравствене организације у Стразбуру, да се претходних година показало да забринутост због епидемије САРС-а и птичјег грипа није била оправдана.
„Желимо да знамо на основу чега су донијете одлуке о пандемији – да ли је то било на основу поузданих научних и епидемиолошких доказа или под утицајем другачијих интереса. Да ли је СЗО, у случају H1N1, поново преплашила свијет без икаквих суштинских доказа?”, запитао је Флин.
Др Волфганг Водарг, специјалиста за епидемиологију и бивши предсједавајући поткомитета ПС СЕ за здравље, изјавио је да је свијет потрошио 18 милијарди долара због проглашења пандемије и упозорења СЗО да би од новог вируса могли да оболе милиони људи.
Напомињући да је СЗО у мају прошле године измјенила дефиницију пандемије, што је омогућило њено проглашење и пружило фармацеутским компанијама прилику за огромну зараду, Водарг је оцијенио да су милиони људи вакцинисани без икаквог посебног разлога и да чак није јасно ни да ли је вакцина имала позитивне ефекте, јер није клинички тестирана. „Према мом мишљењу, СЗО је предузела необјашњиве кораке, за које нема научног оправдања. Савјет Европе би требало да истрагом утврди како СЗО може да предузима такве опасне бесмислице”, рекао је он.
Др Кејџи Фукуда, специјални савјетник генералног директора СЗО за пандемију, изјавио је да је „СЗО увјерена у научно утемељење својих одлука” и да оптужбе да је пандемија „лажна” представљају игнорисање научних сазнања о вирусима које су у прошлом вијеку однијели милионе живота, као и ниподаштавање смрти више од 14.000 обољелих од новог грипа. „СЗО озбиљно схвата своју улогу независног савјетника. Фармацеутска индустрија није на неодговарајући начин утицала на политику и одговоре на пандемију грипа. Сарадња с низом партнера, укључујући приватни сектор, јесте нужна, али постоје бројни инструменти који спречавају сукоб интереса”, истакао је Фукуда, бранећи организацију и компаније.
Одбрани "племенитости" фармацеутске индустрије се прикључио и Др Лик Есел, представник Европских произвођача вакцина (ЕВМ), одбацивши наводе да су произвођачи вакцина утицали на проглашење пандемије. „Индустрија вакцина је учинила оно што је од ње тражено”, рекао је Есел. „Реаговала је брзо и ефикасно и успјела је да, на захтјев влада, испоручи вакцине.” каже он
Бројке
Развијене земље запада, као и друге државе, сада су суочене са проблемом: шта са вишком вакцина који више нико неће.
У САД је од 251 милион набављених доза, дистрибуирано само 160 милиона.
Савјетници за науку америчког предсједника Барака Обаме су у августу прошле године упозоравали да би током зиме у САД вирус новог грипа типа А /Х1Н1/ могао однијети животе до 90 000 Американаца, а у извјештају Предсједничког савјетодавног тијела за науку и технологију наводило се да би вирусом Х1Н1 могло бити заражено до половине становника САД
Француска је припремила 94 милиона, више него довољно за све Французе, али је искористила само пет милиона.
Холандија жели да препрода поруџбину од 19 милиона доза, а Њемачка хоће да преполови поручених 50 милиона и ријеши се доброг дијела вакцина које су већ ускладиштене.
Пољска је једина земља ЕУ која није купила вакцине захваљујући министарки здравља Еви Копач која је поставила сасвим разуман ултиматим произвођачима: да прихвате одговорност и пусте вакцине у слободну продају. Ниједан од пет произвођача није хтио ово да прихвати и да сноси одговорност (умјесто државе) за нежељене ефекте вакцинације, иако је то пракса код свих других лијекова!
Према најновијим подацима Националног института здравља, током посљедње седмице децембра од разних форми грипа боловало је 23.427 Пољака, док је у новембру, када је епидемија кулминирала, било и преко 134.000 обољелих недељно.
Прошле седмице у Пољској је од новог грипа умрло 17 људи, углавном пацијената са хроничним обољењима.
Оставите одговор