11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Општине против новог закона и ограничења радних мјеста

Нацртом Закона о локалној самоуправи предвиђено је да број запослених у градским и општинским управама буде везан за број становника тих локалних заједница. Планирано је да на 1.000 становника јединица локалне самоуправе може имати три запослена. Оваква одредба посебно ће погодити мање општине којима је свако радно мјесто драгоцјено. Ограничавање броја запосленим у градским и […]

понедељак, март 7, 2016 / 00:30

Нацртом Закона о локалној самоуправи предвиђено је да број запослених у градским и општинским управама буде везан за број становника тих локалних заједница. Планирано је да на 1.000 становника јединица локалне самоуправе може имати три запослена. Оваква одредба посебно ће погодити мање општине којима је свако радно мјесто драгоцјено.

Ограничавање броја запосленим у градским и општинским управама, изазвало је незадовољство првих људи мањих општина којима је како кажу свако радно мјесто драгоцјено. Начелник општине Рудо анализира – ако Република Српска има 1.200.000 становника – по три предвиђена радника на хиљаду становника доводи до цифре 3.600 радника у цјелокупној администарцији у свим локалним заједницама Српске. Тај податак он даље анализира.

"И кад упоредите тај податак са податком да само у Влади Републике Српске ради 5.500 људи остајете без икавог коментара на дрскост, безобразлук, јавашлук и бахатост наше државне управе ", каже Славко Рајак.

Начелник општине Рудо истиче да према најновијим законским одредбама ова локална заједница ће имати свега 5, 6 вишка радника, док на примјер општина Соколац би се могла суочити са проблемом да 40 њених запослених страхује за радно мјесто.

"Тешко ће бити оставити људе без посла, али ћемо морати правити неке гимнастике што би рекли, да формирамо и ми неке агенције, па да један број људи удомимо у тим агенцијама, али све учинити да људи не остану без посла", каже начелник општине Соколац.

Начелник општине Соколац истиче да је ово једна некоректна одредба која у незавидан положај доводи челне људе општина, док министарка управе и локалне самоуправе истиче да је ова идеја стављања одређене квоте на број запослених управо идеја Савеза општина и градова. Она додаје да се кроз јавне расправе може доћи и до компромисних рјешења.

Начелници мањих општина истичу да би било коректно да се иде у заједничку причу штедње у јавном сектору, да дио терета понесе и влада и уштеде направи и у државном апарату и у свим државним јавним предузећима као што је шумарство, желејзнице, енергетика.

Поручују, ако буде само остало на томе да локалне заједнице сносе тај терет онда се та прича сигурно нече добор завршити.0 КОМЕНТАРА

 1. IMA OVO SMISLA

  Privreda RS bi se znatno rasteretila. Ali samo ukoliko bi „u paketu“ išle i izmjene Zakona o državnoj upravi RS (uključujuči agencije, direkcije i kancelarije) i Zakona o državnoj službi BiH (uključujuči agencije, direkcije i kancelarije) po istom principu:

  3 radnika u administraciji na 1.000 stanovnika.

  Time bi administracija RS imala (ukupo) 3.600 zaposlenih, a administracija BiH 12.600 zaposlenih. Bilo bi to olakšanje privredi.

  P.S. Koliko puta do sada je donošen moratorij za zapošljavanje u Vladi RS i koliko puta je prekršen? Mislim da je i sada na snazi. Ko je odgovarao za to kršenje?

 2. ŠTA JE U MOM KOMENTARU PRISTRASNO?

  Da, ja radim u opštinskoj upravi, ali vjerovali ili ne, mislim da se administracija mora smanjivati jer je neprimjerena obimu privredne aktivnosti. Nisam slijepac.

  Pristrasan je onak ko bi broj zaposlenih da smanjuje samo na nivou vlasti koji ne kontroliše, a da istovremeno povećava na nivou vlasti pod apsolutnom kontrolom režima.

  Pristrasan je i onaj čije mišljenje, uvijek i u svemu, korepondira za zvaničnim stavovima totalitarnog i autoritarnog režima sa elementima kulta ličnosti!

 3. Цицко Бјелица: “ Тешко ће бити оставити људе без посла, али ћемо морати правити неке гимнастике што би рекли, да формирамо и ми неке агенције, па да један број људи удомимо у тим агенцијама, али све учинити да људи не остану без посла. „

  УДОМИМО? У АГЕНЦИЈАМА?

  Ово осликава најбоље колико је нама генерално искривљена свијест. У реду да се размишља о егзистенцији људи, али нико не води рачуна о „удомљењу“ радника бројних од идиота систематски уништених фабрика. Умјесто да се размишља о покретању привреде, олакшицама сваким ко запошљава нове људе, рјешење се види у измишљању ником потребних агенција. Док год је тако, нема намнапретка.

  Неки ће рећи да су онда у праву што су против промјене власти „јер се ништа неће промијенити“, али ја мислим да ће самим смањењем организованог државног криминала бити боље, чак и ако остане затрпана администрација.

  Можда се том нисам надао, али деси се да и ја подржим одлуку Владе РС. У већим општинама нема потребе ни за 2/1000. Читао сам да је европски стандард 1/1000. Очекујем да ће и на ентитетском нивоу бар да преполове администрацију. Чак и да Влада наставља да плаћа те људе, а они у привреди стварајз нешто реално, не троше струју и тоалет папир плаћен 5 КМ по ролну, биће то напредак.

 4. Šta je njihovim dupetima jedna rolna!
  Pitanje je može li im i biti jedna rolna za jedan odlazak u toalet. A, tek vode kkoliko treba da odnese ono što pobalegaju.

  Jasle pune, prežderavaju se na račun onih kojima su oteli i koji skapavaju od gladi., sramota ih vidjeti onako zadrigle, sa podvoljcima do trbušine, a trbušina do koljena.

  Pet Putina i Pet Obama iskrojiti od 47.

 5. Svaki dan neko otkrije nekog novog,“istog“, ništa drugačijeg političara sa istim razmišljanjima.
  Gospodin Bjelica predlaže da se viškovi iz opština presele u agencije. Fenomenalno. Vlada to i radi da rastereti izdatke a ovaj im ih šalje na grbaču preko agencija. Sve je apsurdnije što su i jedni i drugi i treći koji su vladali ovim prostorima, a to su opet isti ovi koji nam se nude, autori marifetluka po opštinama gdje su kako vidim počeli od kuća da nose stolice i da sjede po prozorima jer su kancelarije pune nepotrebnih ljudi. Ovakve izjave poput gospodina Bjelice moramo svi ko jedan osuditi što jače i što glasnije i sve druge izjave koje liče ovoj. Ovakvog plitkog razmišljanja nigdje na svijetu nema nego kod nas.

 6. Lako je osuditi priču o agencijama ali nije mudro. Agencije se mogu i trebaju za svoje prihode boriti na tržištu. Plata radnicima u „agenciji“ može i treba zavisiti od učinka, tj. od učestvovanja u realizaciji najrazličitijih projekata koje finansiraju najrazličitije organizacije.

  Raznorazne razvojne, ekološke, regionalne, klasterske, zadrugarske, sportske, omladinske, kulturne… agencije. Ne zaboravite da smo i u priči o EU fondovima i grantovima najgori. Agencije bi baš tu trebalo da pokažu svoj smisao.

 7. Gospodine mi trebamo odustati od EU. Mi samo moramo preuzeti njihove dobre standarde a loše odbaciti. Mi nemamo snage da izdržimo teret EU. Da li trebamo da završimo kao Hrvatska? 90% BDP-a unaprijed potrošeno. Jednostavno mi nemamo pravno/ekonomske stručnjake koji bi uredili zemlju i postavili jasne ciljeve u narednih 20 godina. Iskreno se nadam da će ova izbjeglička kriza rasturiti uniju a i to želim.
  Neću da se vraćam na priču o ovim agencijama i gomilanje istih koje su nepotrebne jer nemaju rezultate, to je za mene notorna glupost isto kao što je bila glupost gomilati radnike po lokalnim zajednicama pa ih sad seliti u agencije dok se i agencije ne počnu „sređivati“ a do tada se valjda smisle neki novi oblici državnih institucija koje će primati beskorisne i bespotrebne radnike.

Оставите одговор