Слатекс се гаси, РС губи милионе

Геронтолошки центар Слатекс из Слатине, по одлуци Владе РС, биће ликвидиран, а за собом оставља милионска дуговања према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС и радницима. Влада Републике Српске донијела је у петак Одлуку о престанку рада Јавне установе Геронтолошки центар „Слатекс“ и задужила Министарство здравља и социјалне заштите да, након ступања на снагу ове одлуке, поднесе […]

понедељак, 7 марта, 2016 / 00:31

Геронтолошки центар Слатекс из Слатине, по одлуци Владе РС, биће ликвидиран, а за собом оставља милионска дуговања према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС и радницима.

Влада Републике Српске донијела је у петак Одлуку о престанку рада Јавне установе Геронтолошки центар „Слатекс“ и задужила Министарство здравља и социјалне заштите да, након ступања на снагу ове одлуке, поднесе приједлог за покретање ликвидационог поступка код Окружног привредног суда Бања Лука над овом установом.

Влада РС уложила је милионе КМ у оснивање „Слатекса“ који је требало да служи за смјештај старијих особа са вишим стандардом, али тај пројекат очито није успио.

У Министарству здравља наводе да су разлози за престанак рада „Слатекса“ непостојање природних и других услова за обављање регистроване дјелатности.

„Запослени у Центру нису у могућности да својим радом, бавећи се дјелатношћу за коју је регистрована установа, обезбиједе услове за несметано функционисање ове установе социјалне заштите. У овој установи тренутно нема корисника, а већ дужи временски период не постоје услови за обављање дјелатности на рационалан и економичан начин“, казали су у Министарству здравља.

Слатекс добио милионске кредите ИРБ-а

Геронтолошки центар „Слатекс“ је добио два кредита Инвестиционо – развојне банке РС у укупном износу од 6,9 милиона марака.

Први кредит од 4,9 милиона марака „Слатексу“ је одобрен у априлу 2011. године са роком отплате од 180 мјесеци уз грејс период од 24 мјесеца.

Недуго након тога ИРБ је „Слатексу“ одобрила и нови кредит од два милиона КМ и то, овај пут, без финансијског посредника. Тај кредит „Слатекс“ је добио крајем 2012. године, са роком отплате од 120 мјесеци, уз грејс период од 24 мјесеца.

У Министарству здравља нису одговорили колики су дугови „Слатекса“ према ИРБ-у и шта ће бити са њима.

„Након ступања на снагу поменуте Одлуке питања потраживања радника, имовине предузећа и друга питања биће рјешавани кроз ликвидациони поступак“, казали су у Министарству здравља.0 КОМЕНТАРА

 1. Гледао сам синоћ прилог о овоме и чуо податак да они мјесецима, можда и више од годину дана нису имали ни једног шрићеника у том старачком дому.

  И онда се на екрану појави главни синдикалац и жали се.

  А ја се питам, како је могуће да су ти радници који 14 мјесеци нису примили плате ни једног момента нису ни помислили да дигну штрајк због тога јер су морали бити свјесни да је цијена од 1200 КМ/штићеник превелика у односу на конкуренцију.

  Све ми се чини да је и њима та ситуација добра. Не идеш на посао, не стављаш старцима пелене, радиш у свом воћњаку, а плату и стаж ће држава платити.

  И сад кад држава каже да тако више не може, крене кукњава.

  Овим не амнестирам политичаре, само постављам оквир за размишљање, је ли нешто и до народа?

 2. Simo ovo ti je klasična zamjena teza.

  Odakle uopšte ideja državi da može konkurisati privatnom sektoru na ovom poslu?

  Država nije vođena idejom posla i tržišta. Vođena je idejom da se kao nešto radi, da se potroše neke pare, da se neko ugradi. Sad će neko sve to renovirano i našim parama napucano da kupi za sitne pare.

  Država nije dobar domaćin. Radi u korist svoje štete.

 3. GAZDA JE KRIV

  U Rogatici ima starački dom. Cijena smještaja je oko 600 KM, u zavisnosti od zdravstvenog stanja štićenika. Kapacitet je stalno popunjen 100%, čak ima i lista čekanja.

  Privatno je vlasništvo i gazda je kreditno zadužen. Uspješno servisira svoja dugovanja, jer za njih odgovara svojom imovinom.

  Ko će odgovarati za loš rad „Slateksa“ i čijom imovinom?

 4. Овим не амнестирам политичаре, само постављам оквир за размишљање, је ли нешто и до народа?

  је ли
  – АКУМУЛИРАНИ ГУБИТАК РАФИНЕРИЈЕ УЉА МОДРИЧА 55 МИЛИОНА КМ
  нешто
  – ГУБИТАК РИТЕ УГЉЕВИК ПРЕМАШИО 18 МИЛИОНА КМ
  и
  – ПРОИЗВОЂАЧИ СТРУЈЕ У СРПСКОЈ У ГУБИТКУ 39 МИЛИОНА КМ
  до
  – РЕКОРДАН ГУБИТАК У ТЕ ГАЦКО
  народа?
  – ОЛИМПИЈСКИ ЦЕНТАР ЈАХОРИНА У МИНУСУ 16,8 МИЛИОНА КМ

  Sve je do naroda.

 5. Чешњак,

  говорио сам о конкретном случају.

  Када неко води синдикат у страчком дому у којем 14 мјесеци нема ни једног штићеника и не мрдне репом да се ситуација промијени, онда ту оправдања нема.

  Сва ова дуговања која си набројао стоје, али не видим да рудници у ФБиХ боље стоје.

  Ја само у Тузли могу набројати више оваквих случајева него што си ти у читавој Републици Српској.

  Како стоје тамошњи рудници, шта је са Дитом, ТТУ, ливницом.

  Ваш федерална брига за РС је толико велика да испред носа не видзе да имате горе стање.

 6. Npr pouzdano znam da radnici termoelektrane Gacko kradu svoju sopstvenu firmu kroz naftne derivate, ugalj i rezervne dijelove teških mašina.
  Daleko od toga da branim ove katastrofalne gubitke, gotovo sam siguran da ga je napravilo rukovodstvo tih firmi, ali mi smeta naš odnos prema poslu i prema firmama u kojima radimo. Gotovo da nema firme u RS gdje neko od radnika ne krade.

 7. Simo, spusti se sa zadnjih papaka,

  ja se samo slažem sa tobom.
  Čak štaviše, mislim da je za sve „do naroda“

  Narod na vlasti drži one koji već decenijama upropaštavaju, narod nije sposoban da ponudi bolje i dovede ih na vlast.

  I voćnjak, i stan u Beču, i vila u Beogradu, i avazovi tornjevi, i propala DITA, i zakon o radu…

  sve je do naroda i do naroda će biti i u oktobru

 8. Чувар у „Слатексу“, који 14 мјесеци није примјетио да ни један корисник не долази у објекат је стварно „одговоран“ за садашњу ситуацију. Директор и разни „надзорни и управни одбори“, помоћници министра и министар, вјероватно „нису били обавјештени“ да у дому нема ни један корисник.
  „Нека је на част чувару и синдикалисти што су више од годину дана шутили и крили од „одговорних“ стварно стање ствари.

 9. ex-1978,07.
  Država nije vođena idejom posla i tržišta. Vođena je idejom da se kao nešto radi, da se potroše neke pare, da se neko ugradi. Sad će neko sve to renovirano i našim parama napucano da kupi za sitne pare.
  ———————————
  Видиш како није тешко бити нормалан, само када се хоће! Све си рекао!

  И ово је један од низа показатеља да је полуписменој олигархији, тајкунима, ратним и поратним профитерима, криминалцима (а сви у спрези са влашћу, око власти и у власти), Република Српска као држава, као народ, последња рупа на свирали.

  Њима је и Република Српска само форма као и овај Слатекс. Њих суштина уопште не занима.
  Ко мисли да су приликом улагања ових милиона они размишљали о старима, болеснима, терапијама, смјештају..,а живи годинама овдје тај није добар са главом.
  Ни цркву више не интересује народ, а камо ли ове.

  Да није тако уложили би нпр. коју стотину хиљада на мало шминке, кречења, чистоће…,а милионе пребацили у привреду, економију из које би људи ту са задовољством долазили на одмор, лијечење, уживање.

  Колике су десетине и стотина милиона скркани у голи бетон, стакло, мермер, дигитализацију, чуда…, само на клиничком центру на Паприковцу,(ФОРМА) а здравство у блату, докторима на троминутни преглед се чека по пола године(СУШТИНА), па до тада ко жив ко мртав.
  Да није тако, да им је на уму народ и његово здравље, уложили би нпр.пар милиона на десетине доктора из већих наших центара на специјализације по свијету
  па би имали врхунске стручњаке у сваком већем центру, а остале силне милионе пребацили у привреду и у превентиву.
  Јер запослен и задовољан човјек и породица су много здравији, ређе оболијевају…,итд итд.

  Али наравно они своје овдје нити лијече нити ће лијечити, нити ће живјети…њихове и њихове дјеце дестинације су Беч, Лондон, Монако, Дедиње…,

Оставите одговор