11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Опозиција

У посебном политичком значењу опзиција је назив за политичке странке или организоване групе које не учествују у влади већ иступају са критичких позиција са циљем да једног дана они буду на месту где се одлучује Опозиција је веома битан сегмент сваког плуралистичког и демократског друштва а у организационом смислу омогућује да се изналазе боља решења […]

уторак, септембар 20, 2011 / 08:35

У посебном политичком значењу опзиција је назив за политичке странке или организоване групе које не учествују у влади већ иступају са критичких позиција са циљем да једног дана они буду на месту где се одлучује

Опозиција је веома битан сегмент сваког плуралистичког и демократског друштва а у организационом смислу омогућује да се изналазе боља решења и поставке.

Опозиција у својој суштини представља интересе које не(довољно) артикулише партија/партије на власти. При том снаге које нису у власти јасно наглашавају да представљају интересе појединих друштвених група, а врло често и најширих слојева друштва.
Поред тога што узима у заштиту интересе које влада непотпуно или уопште нама у фокусу, опозиција даје и необично важне, понекад пресудне, информације о реаговању јавности на поједине одлуке али и целокупну владину политику. Такође она је један од ефикаснијих и поузданијих јавних извора и токова информација у процесу доношења јавних одлука.

Ако ова општа теоријска одредјења преведомо у политички живот Републике Српске јасно можемо да сагледамо да праве опозиције и у теоријском и практичном смислу и нема. Странке и друштвене групе које нису у власти имају већу потребу да се додворавају носиоцима јавних функција него што су способни и смели да критикују појединачна и општа решења. И не само да критикују већ и да нуде прихватљива решења. Још нисмо видели да је опозициона групација (система сигурно нема) понудила било какво сувисло решење.

Принцип да је опозиција носилац мишљења а не израз “ниске”, “рђаве” свести у политичкој пракси Српске једноставно није заживео, а то је битан предуслов за теорију и праксу сваке иоле стварне демократије.

Крајње је време да се политички субјекти у Републици Српској почну да понашају у складу са основним постулатима политичке теорије. А то, првенствено, стоји управо пред опозицијом.0 КОМЕНТАРА

  1. па шта очекивати у овој вучјој јазбини, гдје је позиција уједно и власт и опозиција сама себи, једноставно су своје подручје дјеловања пренијели на комплетно друштвено ткиво РС, па онда долазимо до апсурда да перица ђокица критикује власт у којој учествује и кад дођу избори обећава он куле и градове, тако исто и павић, додик, шпирић, радмановић, радојчић..све гола јајара до јајаре..њима је зајебано бити опозиција, мораш бити гори и подмуклији од њих, пацова и хијена!

Оставите одговор