Одржана комеморација у Јајинцима

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да Балкан мора постати зона мира, сарадње и помирења, те поручио да Србија никада неће заборавити своје жртве и пристати на прекрајање историје. Тадић је на државној комеморативној свечаности у Јајинцима, посвећеној више десетина хиљада убијених на том мјесту у Другом свјетском рату, поручио да су у Србији, […]

субота, октобар 1, 2011 / 14:46

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да Балкан мора постати зона мира, сарадње и помирења, те поручио да Србија никада неће заборавити своје жртве и пристати на прекрајање историје.

Тадић је на државној комеморативној свечаности у Јајинцима, посвећеној више десетина хиљада убијених на том мјесту у Другом свјетском рату, поручио да су у Србији, у којој се чврсто баштини антифашистичка традиција, сваки човјек и свака национална заједница прихваћени као равноправни чланови друштва.

Он је истакао да Србија никада неће пристати на уништавање других само зато што су различити, зато што су припадници друге етничке, вјерске или идеолошке групе.

"Не окупља нас овде ни освета ни мржња, али свесни смо да има и данас на Балкану оних који осветом и мржњом хране свој патриотизам и амбицију да буду јачи и другачији од нас. Будућност се не гради на тим темељима", упозорио је Тадић.

Некадашњи заточеник логора на Бањици Љубомир Зечевић подсјетио је да је на данашњи дан 1943. године извршено најмасовније стријељање у логору на Бањици, када је извршена егзекуција 323 логораша – пољопривредника из Таковског и Пожешког среза.

"Немачки окупациони режим у Србији био је један од најсуровијих у Европи. Одлука маршала Кајтела начелника, штаба Врховне команде Вермахта, да за једног убијеног стреља 50 до 100 комуниста, примењивала се само у Србији, Пољској и СССР-у", рекао је Зечевић.

Комеморацији су присуствовали и премијер Србије Мирко Цветковић и министри у Влади, предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, Његова светост патријарх српски Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар, начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић, званичници Града Београда, као и дипломатски и војно-дипломатски представници више од 40 држава.

По први пут вијенац на споменик у Јајинцима положила је делегација дипломатског кора у Србији, коју је чинило више од 40 страних амбасадора, као и војни аташеи. Делегацију су предводили амбасадори држава савезница – Велике Британије, Русије, Француске и САД.

Поред највиших државних званичника, вијенце на споменик су положили предсједници Савеза јеврејских општина у Србији Александар Нећак и представници ромске заједнице.

Стрелиште у Јајинцима код Београда је највеће мјесто страдања из периода Другог свјетског рата на територији Србије. Ту је убијено више од 60 000 Срба, Рома, Јевреја, припадника НОР, антифашиста и свих оних који се нису мирили са нацистичком окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.Оставите одговор