Од дjечијих програма до пословних контаката

Не тако давно, разговарали смо са предсједником моксовског Фонда Јединства Православних Народа Валеријем Алексејевим. Овог пута говоримо о дјелатности овог фонда у Београду. Садашња управница Наташа Коцев високо оцјењује улогу господина Алексејева у свом послу. Валериј Аркадијевич веома много ради, али за нас увијек пронађе слободно вријеме. Ми смо редовно на вези. Радим у Фонду […]

среда, јануар 9, 2013 / 20:45

Не тако давно, разговарали смо са предсједником моксовског Фонда Јединства Православних Народа Валеријем Алексејевим. Овог пута говоримо о дјелатности овог фонда у Београду. Садашња управница Наташа Коцев високо оцјењује улогу господина Алексејева у свом послу.

Валериј Аркадијевич веома много ради, али за нас увијек пронађе слободно вријеме. Ми смо редовно на вези. Радим у Фонду већ 4. године. Када сам први пут овдје дошла, било ми је прилично тешко. И морам признати, да је под руководством Валирија Алексејева, мој рад сваке године постајао све лакши. Он је нама и руководилац и савјетник и једноставно добар друг. А ми смо њему веома захвални за пажњу коју нам посвећује.

Наташа Коцев сумира резултате рада током претходне године:

– Један од најважнијих програма за нас је повезан са српском дјецом са Косова и Метохије, ансамбл „Метохијски жубори“. Они су наступали, одржавали концерте, могли су се упознати са православним светињама Москве, Сергејевог Посада, Переславља- Залеског. Често припремамо за њих екскурзије по Србији.То је њима веома важно, јер они живе у веома тешким условима, немају слободу кретања. Многи људи у Србији се одазивају, позивају их у госте. Нама је веома важно да када једног дана они одрасту, могу имати пријатне успомене из дјетињства.

Мора се нагласити, да су многа наша путовања допријнела склапању пословних контаката. Недавно су код нас у Фонду били руководиоци општина Зубин Поток и Косовска Митровица. Они су са нама разматрали могућности стварања побратимских веза међу градовима Русије и Косова и Метохије.

Наше одјељење наставља и своје редовне програме. То су дјечија такмичења и конкурси у нашем омладинском клубу при православној гимназији Свети Сава у Београду, гдје ми празнујемо Божић и Дан словенске писмености. То су концерти и изложбе у Руском Дому и на другим мјестима. Ми настављамо да позивамо руске умјетнике у наше умјетничке колоније у Србији и Црној Гори.

Што се тиче планова за 2013.годину, наша саговорница је поменула снимање филма, посвећеног 1700-годишњици православља:

– Горан Милићевић је режисер овог филма. Један његов филм о руској монахињи Марији Дороховој је већ био приказан на међународном филмском фестивалу у московском Дому Солжењицина. Сада тражимо помоћ митрополита Црногорско – Приморског Амфилохија, који нам иначе често помаже. Посебно нам је важан и Дан Словенске писмености. Веома је важно да Срби не забораве своје корјене, своју ћирилицу, која ишчезава. Морам искрено признати и да желимо и да поновимо у Србији програм Фонда „Глас православне Русије“. Људи до данас памте чудесно појање православних хорова пред храмом Светог Саве у Београду.

И за крај нашег разговора – честитке Наташе Коцев:

– Честитам свим слушаоцима „Гласа Русије“ Нову годину и Божић. Прије свега, пожељела бих добро здравље, успјех и да Господ увек буде са вама!

Григориј СоколовОставите одговор