Обиљежен Дан сјећања на Јадовно – Забрањено постављање крста над јамом Бадањ

У организацији Удружења "Јадовно 1941" обиљежено је 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

субота, јун 19, 2021 / 23:10

У храму Светог Петра и Павла у Смиљану служен је парастос, а помен жртвама код Шаранове јаме на Велебиту. Упркос претходно добијеној дозволи учесницима обиљежавања у Хрватској онемогућено је постављање Часног крста поред јаме Бадањ. Крст је освештан и остављен у манастиру Медак.

Јама Бадањ на Велебиту, недалеко од села Ступачиново, у којој су на најсвирепији начин убијени недужних Срби, лоцирана је крајем прошле године. Чланови Удружења "Јадовно 1941" хтјели су да поставе Часни крст, али нису успјели.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно морална је обавеза и дуг свих Срба према прецима, који су страдали на овом мјесту.

– Његовање културе сјећања је најмање што можемо учинити да се такви злочини не забораве и не понове – истакла је Маја Радивојац, савјетница министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Дужност свих нас је да се активније укључимо и дамо допринос настојању да истина о усташким звјерским злочинима у овом комплексу логора изађе на видјело.

– Ово подручје је прогутало, премо доктору Ђури Затезалу, не мање од 40.000 жртава, од тога 38.000 Срба који су довожени су с подручја цијеле тадашње НДХ -истакао је Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941".

Патријаршијски благослов за обиљежавање Дана сјећања на жртве логора смрти у Јадовну, Госпићу и на Пагу дао је патријарх српски Порфирије.Оставите одговор