Обавјештајци испитивали студенте о протестима!

БАЊА ЛУКА – Без знања ректора Универзитета у Бањoj Луци, полиције РС и министра безбједности БиХ, обавјештајци су упали у просторије Студенстког парламента у Бањој Луци, које се налазе у оквиру бањолучког кампуса. Према легитимацији коју су показали студентима, ријеч је о агентима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА). Законом о високом образовања БиХ јасно је прописано […]

четвртак, март 10, 2011 / 11:28

БАЊА ЛУКА – Без знања ректора Универзитета у Бањoj Луци, полиције РС и министра безбједности БиХ, обавјештајци су упали у просторије Студенстког парламента у Бањој Луци, које се налазе у оквиру бањолучког кампуса. Према легитимацији коју су показали студентима, ријеч је о агентима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА).

Законом о високом образовања БиХ јасно је прописано да се за сваку полицијску акцију мора тражити дозвола руководства Универзитета. Обавјештајци ове агенције испитали су предсједницу Студентског парламента о најављеним протестима за 19. март, а да притом нису обезбједили ничије одобрење.

„Самовољно су ушли на територију Универзитета и нарушили његову аутономију. То је скандал! Како у канцеларији Студентског парламента нису нашли предсједницу Даницу Којић, отишли су у ресторан ’Слободни ум’ на Универзитету и ту су је испитивали око пола сата. Углавном, занимали су их протести, ко је вођа и слично“, потврдио је „ЕуроБлицу“ предсједник Уније студената РС Гордан Балабан. И „ЕуроБлиц“ посједује фотографију на којој се види да два мушкарца разговарају са студенткињом Даницом, а сликано је мобилним телефоном.

И предсједница овог парламента Даница Којић потврдила је да су је обавештајци испитивали, али због страха није хтјела да детаљише каква су јој питања постављали. Студенти сматрају да је овај упад отворен притисак на њих, посебно сада, када се поново актуелизовала прича о ревизији приватних универзитета.

„Политички моћници који стоје иза приватних универзитета шаљу обавјештајне агенције да нас притискају. Универзитетски живот је доживио пораз јер се овакви поступци могу можда видјети само још у Бјелорусији“, каже Балабан. Зато студенти очекују да се и ректор Станко Станић огласи поводом овог упада, јер су обавјештајци, како тврде, прекршили закон. Станић, међутим, није желио да коменарише овај случај док се прво не састане са студентима. Међутим, потврдио нам је да нико из обавјештајне агенције није тражио дозволу да уђе на територију бањолучког универзитета!

Да је ријеч о класичном застрашивању студената, сматра и бивши обавјештајац, а актуелни професор на Факултету за безбједност у Бањалуци Предраг Ћеранић. Он каже да се у његовој пракси никада није десило да се студенти испитују због протеста.

„Коме то треба? По чијем, уопште, налогу они испитују студенте? С друге стране, протести не би требало да интересују обавјештајне службе, јер се они, бар декларативно, залажу за борбу против организованог криминала и тероризма. Протести би их могли интересовати ако буде нереда, али то је опет у надлежности полиције. Ријеч је о нестручности и бахатости. То је скандал“, каже Ћеранић. Он тврди да овај поступак отвара још једно питање: колико парламент БиХ контролише ову агенцију, будући да комисија за надзор још није формирана. „За чији интерес ОБА ради и коме полажу рачуне када их интересују протести студената? Овдје треба да реагује и јавност јер је ријеч о Универзитету. Зар је могуће доћи на Универзитет и као с неба па у ребра испитивати студенте?“, пита Ћеранић.

ОБА без коментара

Зашто су представници Обавештајно-безбједносе агенције били на бањолучком универзитету и испитивали студенте и по чијем налогу, из ове агенције нисмо успјели да сазнамо. Јуче нам нису доставили одговоре, а министар безбједности Садик Ахметовић тврди да он није обавијештен да је ОБА била на Универзитету у Бањој Луци, кажу у Блицу.

Ни директор Полиције РС Гојко Васић није знао више детаља о овом случају. „Нама нико није пријављивао да је било таквих догађаја. Такође, полицији нико није пријавио да је било нарушавања аутономије Универзитета“, поручио је Васић.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор