Обама и Медведев без напретка по питању антиракетног штита

Амерички предсjедник Барак Обама и његов руски колега Дмитриј Медведев нису данас успjели да постигну напредак по спорном питању антиракетне одбране САД, јер Руси и даље нису увjерени да она неће бити пријетња њиховој безбједности, рекао је Обамин главни савјетник за односе са Русијом Мак Мекфол. „Они (Руси) нам не вјерују”, рекао је Мекфол после […]

петак, мај 27, 2011 / 08:24

Амерички предсjедник Барак Обама и његов руски колега Дмитриј Медведев нису данас успjели да постигну напредак по спорном питању антиракетне одбране САД, јер Руси и даље нису увjерени да она неће бити пријетња њиховој безбједности, рекао је Обамин главни савјетник за односе са Русијом Мак Мекфол.

„Они (Руси) нам не вјерују”, рекао је Мекфол после састанка делегација САД и Русије у Довилу, на самиту Г8, током кога су Американци покушали да убиједе Русе да антиракетни штит неће бити пријетња њиховој безбједности.

У питању је план Вашингтона да постави ракете пресретаче у централној и источној Европи у фазама до 2020, а Русија страхује да је то претња САД руском ракетном арсеналу, што амерички званичници кажу да се неће десити.

Обама и Медведев су разговарали током дводневног самита индустријски најразвијенијих земаља свијета – Г8 у Довилу у Француској, у чијем фокусу је било јачање демократија у повоју на Блиском истоку и у Сјеверној Африци.

Амерички предсједник је после састанка с руским колегом рекао да су они посвећени заједничком раду на ракетној одбрани како би пронашли приступ који ће бити „у складу са безбједносним потребама обе земље”.

Медведев је, међутим, наговијестио да тај проблем неће бити ријешен у скоријој будућности.

„Рекао сам Обами да ће ово питање бити коначно ријешено у будућности, као на пример 2020, али, тренутно, ми можемо да поставимо основе за активности других политичара. И то ће бити дубок основ за сарадњу наше двије земље у будућности”, рекао је Медведев.

Он је упозорио да би неуспијех САД у сарадњи са Москвом по питању антиракетног штита могло да покрене нову трку у наоружању.Оставите одговор